Severná Kórea prepustila kanadského pastora odsúdeného na doživotie!

NETKY.SK • 9 August 2017, 14:05 • 2 min
Severná Kórea prepustila kanadského pastora odsúdeného na doživotie!

PCHOJONGJANG - Severná Kórea prepustila kanadského pastora odsúdeného na doživotie za údajný pokus o zvrhnutie režimu. Oznámila to severokórejská tlačová agentúra KCNA, podľa ktorej bol chorý Kanaďan prepustený z humanitárnych dôvodov.

slovakia

left justify in out

"Rim Hyon Su, kanadský civilista bol prepustený na kauciu z dôvodu ochorenia na základe rozhodnutia Ústredného súdu KĽDR z 9. augusta 2017," uvádza sa v správe KCNA. Kanadský občan kórejského pôvodu, známy aj pod menom Hyeon Soo Lim, bol pred svojím uväznením v KĽDR pastorom jedného z najväčších cirkevných zborov v Kanade. V decembri 2015 bol odsúdený na doživotné väzenie a trest nútených prác za údajný pokus o zvrhnutie severokórejského komunistického režimu.

 

Mal tiež údajne spolupracovať s americkými a juhokórejskými úradmi pri únosoch občanov Severnej Kórey. K prepusteniu pastora došlo deň po tom, ako do Pchjongjangu pricestoval osobitný vyslanec kanadského premiéra Justina Trudeaua a jeho bezpečnostný poradca Daniel Jean. Jeho návšteva vyvolala špekulácie o tom, že tak prišiel s poslaním dosiahnuť oslobodenie väzneného Kanaďana.

 

Pastorova rodina v poslednej dobe naliehala na kanadskú vládu, aby vystupňovala snahy o prepustenie väzneného duchovného. Obávala sa totiž, aby ho nepostihol osud amerického študenta Otta Warmbiera, ktorý zomrel v júni, zrejme v dôsledku poškodenia mozgu, len niekoľko dní po prepustení z väzenia v KĽDR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona