Severná Kórea potvrdila, že uskutočnila úspešnú jadrovú skúšku

NETKY.SK • 12 Február 2013, 07:47 • 2 min
Severná Kórea potvrdila, že uskutočnila úspešnú jadrovú skúšku

Severná Kórea potvrdila, že uskutočnila úspešnú jadrovú skúšku - Politika Severná Kórea dnes potvrdila, že úspešne vykonala tretiu jadrovú skúšku. Dodala, že použila miniaturizované a ľahšie zariadenie, ktoré malo väčšiu výbušnú silu než predchádzajúce te

slovakia

left justify in out

imgSeverná Kórea dnes potvrdila, že úspešne vykonala tretiu jadrovú skúšku. Dodala, že použila miniaturizované a ľahšie zariadenie, ktoré malo väčšiu výbušnú silu než predchádzajúce testy. Informácie zverejnila severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

Test podľa KCNA prebehol na vysokej úrovni, bezpečne a dokonale, pričom nemal žiadne negatívne účinky na okolité životné prostredie.

Južná Kórea tiež potvrdila, že Severná Kórea dnes uskutočnila jadrovú skúšku. Uviedol to prezidentský poradca v Soule.

Bezpečnostná rada OSN bude mať dnes o 15. h SEČ mimoriadne zasadnutie, ktoré sa bude zaoberať jadrovým testom KĽDR, informovali diplomati rady. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Nemenovaný západný diplomat vyjadril nádej, že rada schváli prvé vyhlásenie, ktoré odsúdi dnešnú jadrovú skúšku a začne pracovať na komplexnejšej reakcii na udalosť.

Diplomati už skôr uviedli, že Spojené štáty, Južná Kórea a zástupcovia Európy budú od BR OSN žiadať prijatie rezolúcie, ktorá uvalí nové sankcie na Pchjongjang, ak skutočne vykoná v poradí tretí nukleárny test. Severná Kórea sa ním totiž vyhrážala už minulý mesiac a medzinárodné spoločenstvo ho s napätím a znepokojením očakávalo.

Pchjongjang vzdoroval aj skorším rezolúciám rady. Dve jadrové skúšky uskutočnil už v roku 2006 a 2009.

Japonsko bude zvažovať svoje vlastné sankcie proti Severnej Kórei, vyhlásil dnes japonský premiér Šinzo Abe.

"Vydal som nariadenie, na základe ktorého budeme zvažovať možné reakcie na túto záležitosť, vrátane našich vlastných sankcií, pričom však budeme spolupracovať s ostatnými krajinami," vysvetlil Abe novinárom po zasadnutí japonskej bezpečnostnej rady.

Seizmická aktivita naznačuje, že Severná Kórea uskutočnila jadrovú skúšku

Americký geofyzikálny inštitút (USGS) dnes oznámil, že zaznamenal zemetrasenie s magnitúdou 4,9 v Severnej Kórei. Prezidentský palác v Južnej Kórei uviedol, že KĽDR pravdepodobne uskutočnila svoju všeobecne očakávanú tretiu jadrovú skúšku. Informácie priniesli svetové agentúry vrátane AP, DPA a Reuters.

Juhokórejské ministerstvo obrany uviedlo, že sa snaží určiť, či Severná Kórea vykonala jadrový test. Výbuchy pri nukleárnych testoch totiž spôsobujú otrasy, ktoré sa odlišujú od tých, ktoré sú vyvolané prírodnými zemetraseniami.

K dnešným otrasom došlo podľa DPA o 11.58 h miestneho času (03.58 h SEČ) a epicentrum sa nachádzalo v blízkosti miesta, kde sa vykonávajú jadrové testy. KĽDR nie je náchylná na prírodné zemetrasenia. 

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni takisto informovala, že v KĽDR zaznamenala nezvyčajnú seizmickú aktivitu.

Mocné severokórejské politbyro dnes už skôr oznámilo, že bude pokračovať v "odpaľovaní výkonných rakiet dlhého doletu", ale vo vyhlásení sa nezmienilo o predchádzajúcom sľube Pchjongjangu, že uskutoční jadrovú skúšku.

Spojené štáty a ich spojenci sú napätí od minulého mesiaca, keď Severná Kórea oznámila, že uskutoční svoju tretiu jadrovú skúšku na protest proti sprísneným sankciám za decembrové vystrelenie rakety. OSN ho označila za maskovaný zakázaný test rakety, schopnej niesť bojové jadrové hlavice.

Svet čaká na vývoj situácie a krajiny susediace so Severnou Kóreou varovali, že nukleárny test vyústi do ďalších sankcií.

Vplyvná severojkórejská Komisia národnej obrany uviedla 23. januára, že Spojené štáty sú prvoradým terčom jej jadrovej skúšky a testov rakiet dlhého doletu. KĽDR obviňuje Washington, že trestá Pchjongjang za jeho decembrové vystrelenie rakety dlhého doletu.

Hovorca tejto komisie vlani v októbri uviedol pre štátne médiá, že krajina skonštruovala raketu schopnú zaútočiť na Spojené štáty, ale ďalšie podrobnosti nespomenul. Na vojenskej prehliadke v apríli 2012 bola predvedená údajná medzikontinentálna balistická strela, ale informáciu nemohli preveriť zahraniční odborníci.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies