Severná Kórea podmieňuje dialóg s USA uznaním za jadrovú veľmoc

NETKY.SK • 23 Apríl 2013, 12:53 • 2 min
Severná Kórea podmieňuje dialóg s USA uznaním za jadrovú veľmoc

SOUL - Severokórejské vedenie v utorok zopakovalo svoju požiadavku, aby Spojené štáty uznali krajinu za jadrovú veľmoc ako predpoklad nadviazania akéhokoľvek vzájomného dialógu.

slovakia

left justify in out

Podľa komentára v oficiálnom denníku Rodong Sinmun (Robotnícke noviny) je naopak "úplne neprijateľná" požiadavka USA, aby sa Severokórejčania najskôr zaviazali k zastaveniu svojich jadrových a raketových programov. Stranami uvažovaných rokovaní totiž podľa neho musia byť "štáty s jadrovými zbraňami".

Predstavitelia USA už dávnejšie dali jasne najavo, že Severnú Kóreu formálne ako jadrovú veľmoc nikdy neuznajú. Americký minister zahraničných vecí John Kerry tiež počas nedávnej návštevy Soulu, Pekingu a Tokia vyhlásil, že Pchjongjang by musel pred začatím prípadného dialógu dokázať svoj záujem obmedziť budovanie jadrového arzenálu. Severokórejčania odpovedali stanovením vlastných podmienok, ktorých súčasťou je stiahnutie "nespravodlivých" sankcií voči krajine a zastavenie spoločných manévrov amerických a juhokórejských vojsk v regióne. Južná Kórea podporovaná USA takéto požiadavky označila za "nepochopiteľné".

Severná a Južná Kórea sú formálne vo vojnovom stave od konca Kórejskej vojny, ktorá sa v roku 1953 skončila iba prímerím. Napätie v regióne je v poslednom období mimoriadne vysoké v dôsledku provokácií a vojenských cvičení. Severokórejské vedenie v marci vypovedalo dohody o neútočení a varovalo, že akákoľvek ďalšia provokácia by mohla viesť k ozbrojenému konfliktu či jadrovej vojne. Severokórejský vodca Kim Čong-un zároveň nariadil pripraviť rakety na útok proti americkým cieľom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies