Severná Kórea plánuje vypustiť satelit k 100. výročiu narodenie Kim Ir-sena

NETKY.SK • 16 Marec 2012, 07:58 • 2 min
Severná Kórea plánuje vypustiť satelit k 100. výročiu narodenie Kim Ir-sena

Severná Kórea plánuje vypustiť satelit k 100. výročiu narodenie Kim Ir-sena - Politika Severná Kórea dnes oznámila, že pri príležitosti 100.

slovakia

left justify in out

img

Severná Kórea dnes oznámila, že pri príležitosti 100. výročia narodenia zakladateľa štátu Kim Ir-sena plánuje v polovici apríla pomocou rakety dlhého doletu do vesmíru vyslať "funkčný" satelit.
      Štart sa uskutoční medzi 12. a 16. aprílom zo stanice v provincii Severný Pchjongan, uviedol hovorca Výboru pre vesmírnu technológiu vo vyhlásení citovanom štátnymi médiami.
      Akcia sa uskutoční presne tri roky po podobnom štarte z apríla 2009, ktorý vyvolal kritiku zo strany USA, Kórejskej republiky a iných štátov. Vypustenie satelitov je totiž považované za skrytú skúšku severokórejskej technológie rakiet dlhého doletu.
      Po vypustení rakety v roku 2009 KĽDR tvrdila, že satelit sa dostal na obežnú dráhu a médiá púšťali revolučné komunistické piesne. Americkí a juhokórejskí predstavitelia však vyhlásili, že satelit sa zrejme do vesmíru nedostal.
      Súčasný zámer vypustiť satelit KĽDR oznámila pár dní po tom, čo Pchjongjag po nástupe Kim Čong-una - vnuka Kim Ir-sena - súhlasil s moratóriom na jadrové skúšky a testy rakiet dlhého doletu. Tento krok má viesť k obnoveniu zablokovaných šesťstranných rokovaní o jadrovom odzbrojení KĽDR a k získaniu potravinovej pomoci od USA.

Zdroj: TASR/AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies