Severná Kórea oznámila, že úspešne otestovala veľký viachlavňový raketomet

NETKY.SK • 29 November 2019, 07:57 • 2 min
Severná Kórea oznámila, že úspešne otestovala veľký viachlavňový raketomet

SOUL - Severná Kórea v piatok oznámila, že vo štvrtok uskutočnila úspešnú skúšku veľkého raketometu schopného vystreliť niekoľko rakiet súčasne. Skúška prebehla pod vedením lídra Kim Čong-una. S odvolaním sa na správy severokórejských štátnych médií o tom informovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

slovakia

left justify in out

Zbor náčelníkov štábov juhokórejských ozbrojených síl vo štvrtok informoval, že KĽDR uskutočnila skúšobný odpal dvoch neidentifikovaných projektilov vypálených pravdepodobne z veľkého viachlavňového raketometu, ktoré dopadli do Japonského mora.

 

Oba projektily boli podľa Soulu odpálené z provincie Južný Hamgjong na východe KĽDR vo štvrtok približne o 17.00 h miestneho času (09.00 h SEČ). Rakety dosiahli maximálnu výšku 97 kilometrov a po prekonaní vzdialenosti 380 kilometrov dopadli do Japonského mora.

 

 

Severokórejsky štátny denník Rodong sinmun v piatok uviedol, že išlo o záverečnú skúšku spôsobilosti veľkého viachlavňového raketometu, pričom vodca Kim Čong-un vyslovil "veľkú spokojnosť" s jej výsledkom. Denník tiež napísal, že opakované skúšky potvrdili silu a spoľahlivosť týchto raketometov.

 

Išlo v poradí o 13. skúšku, ktorú už KĽDR tento rok uskutočnila, a 4. skúšku veľkého viachlavňového raketometu.

KĽDR čelí za svoj jadrový program a raketové skúšky medzinárodným sankciám.

 

Pchjongjang pritom nedávno pohrozil obnovením skúšok rakiet dlhého doletu. Reagoval tak na výzvu piatich európskych členov Bezpečnostnej rady OSN, aby ukončil svoj jadrový program.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona