AKTUALIZÁCIA Severná Kórea vypálila balistickú strelu

NETKY.SK • 14 Máj 2017, 9:48 • 2 min
AKTUALIZÁCIA Severná Kórea vypálila balistickú strelu

SOUL - Americká armáda potvrdila, že Severná Kórea dnes ráno odpálila bližšie neurčenú balistickú strelu. Stalo sa tak len štyri dni po tom, čo sa nový juhokórejský prezident Mun Če-in ujal prezidentského kresla v krajine a mal záujem s Pchjongjangom rokovať.

slovakia

left justify in out

Raketa vypálená z mesta Kusong na severozápade KĽDR letela okolo 30 minút, preletela približne 800 kilometrov a dopadla v Japonskom mori. 

 

"Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej obrany (NORAD) označilo raketovú skúšku zo strany Severnej Kórey za pokus, ktorý nepredstavoval hrozbu pre Severnú Ameriku," píše sa vo vyhlásení amerického tichomorského velenia.

 

Keďže strela preletela 800 kilometrov, raketový test KĽDR sa môže považovať za úspešný, informovala juhokórejská agentúra Jonhap.

 

Nový juhokórejský prezident rázne odsúdil najnovšiu raketovú skúšku Severnej Kórey a vyhlásil, že tento test predstavuje nielen vážnu hrozbu pre regionálnu bezpečnosť, ale aj zreteľné porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. V súvislosti s odpálením rakety zvolal Mun Če-in mimoriadne zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady Južnej Kórey s cieľom prediskutovať ďalší postup voči Pchjongjangu.

 

Napätie na Kórejskom polostrove eskaluje v dôsledku rozvíjania raketového a jadrového programu Severnej Kórey, s čím súvisia i dosiaľ najväčšie spoločné manévre USA a Južnej Kórey či vyslanie údernej skupiny amerických vojenských plavidiel do tejto oblasti.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona