Severná Kórea odpálila ďalšie dve strely krátkeho doletu

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 08:42 • 2 min
Severná Kórea odpálila ďalšie dve strely krátkeho doletu

SOUL - Severná Kórea odpálila dnes dve ďalšie rakety krátkeho doletu do vôd pri svojom východnom pobreží. Urobila tak len deň po tom, ako Soul odmietol jej návrhy na zníženie napätia, ku ktorým patrilo zrušenie každoročných juhokórejsko-amerických vojenských cvičení.

slovakia

left justify in out

Strely s doletom 180 kilometrov odpálili z mesta Wonsan a dopadli bez spôsobenia škôd do mora dnes dopoludnia, uviedli predstavitelia juhokórejského rezortu obrany, ktorí si neželali byť menovaní. Ďalšie podrobnosti neposkytli, informovala agentúra AP.
      

Odpálenie rakiet prišlo deň pred tým, ako Južnú Kóreu navštívi čínsky prezident Si Ťin-pching. Išlo o tretí takýto incident od minulého týždňa. Podľa juhokórejských predstaviteľov odpálila KĽDR tri rakety krátkeho doletu vo štvrtok a dve ďalšie v nedeľu; v oboch prípadoch taktiež do vôd pri východnom pobreží. Severokórejské médiá neskôr uviedli, že vodca krajiny Kim Čong-un bol na inšpekcii raketových skúšok.
      

V pondelok Pchjongjang zverejnil súbor návrhov, ktoré podľa neho povedú k zmierneniu napätia na Kórejskom polostrove. Vyzval na zrušenie vojenských cvičení v Južnej Kórei, ktoré označuje za prípravu na inváziu. Navrhol tiež, aby oba kórejské štáty zastavili nepriateľské vojenské činy v pohraničných oblastiach a psychologickú vojnu. Soul a Washington opakovane popierajú, že ich zámerom je napadnúť Severnú Kóreu.
      

Južná Kórea v utorok odmietla severokórejské návrhy ako neúprimné s tým, že Pchjongjang musí najskôr preukázať, že berie vážne otázku nukleárneho odzbrojenia, ak si skutočné želá mier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies