Severná Kórea dala súhlas s plánovaným pochodom žien cez demilitarizované pásmo

NETKY.SK • 3 Apríl 2015, 09:37 • 2 min
Severná Kórea dala súhlas s plánovaným pochodom žien cez demilitarizované pásmo

NEW YORK - Severná Kórea sa rozhodla, že podporí plán pešieho pochodu cez demilitarizované pásmo medzi dvoma Kóreami, ktorý navrhli prominentné predstaviteľky ženského hnutia - medzi nimi aj líderka druhej vlny feminizmu z prelomu 60. a 70. rokov Gloria Steinemová. Organizátorky akcie teraz dúfajú, že sa dočkajú súhlasu aj zo strany Južnej Kórey.

slovakia

left justify in out

Spoluorganizátorka akcie Christine Ahnová dnes povedala agentúre AP, že KĽDR dala súhlas tento týždeň, keď bola na návšteve Pchjongjangu. Peší prechod demilitarizovanou zónou, plánovaný na 24. mája, má byť výzvou na znovuzjednotenie oboch kórejských štátov.

 

Kórejské demilitarizované pásmo je najopevnenejšou hraničnou zónou na svete. Obe Kórey sú totiž ešte stále medzi sebou technicky vo vojnovom stave. Peší pochod by tak bol pripomienkou 70. výročia rozdelenia Kórejského polostrova.

 

Na pochode celkove asi 30-tich žien by sa mali zúčastniť i dve laureátky Nobelovej ceny mieru, Mairead Maguirová zo Severného Írska a Leymah Gboweeová z Libérie. Ahnová dodala, že so skupinou sa z Pchjongjangu k demilitarizovanému pásmu vydá aj niekoľko Severokórejčaniek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies