Severná Kórea chce dostať do krajiny viac turistov, vláda prišla s originálnym nápadom

NETKY.SK • 20 Marec 2018, 10:07 • 2 min
Severná Kórea chce dostať do krajiny viac turistov, vláda prišla s originálnym nápadom

PCHJONGJANG - Severná Kórea v tomto roku pravdepodobne obnoví hromadné synchronizované cvičenia pripomínajúce česko-slovenskú spartakiádu. Cieľom režimu je, ktorý sprvu tieto akcie využíval na propagandu, má byť podľa denníka The Daily Telegraph oživenie cestovného ruchu v krajine.

slovakia

left justify in out

V hrách, ktoré sa konali v rokoch 2007 až 2013 každoročne, sa masové cvičenia stali akýmsi symbolom severokórejského režimu. Z neznámych dôvodov Pchjongjang akcie v roku 2013 zrušil. Tento rok by sa však mohli konať opäť, pretože krajina oslavuje 70. výročie svojho vzniku. „Od rôznych zdrojov naprieč KĽDR počujeme informácie o tom, že sa hromadné hry v roku 2018 vrátia!“ napísala na Twitteri pekingská cestovná kancelária Koryo Tours. Dátum udalosti však zatiaľ nie je známy.

 

Spoločnosť na svojom blogu označila festival za „najväčšie a najprepracovanejšie ľudské predstavenie na planéte Zem“. Akcia pripomína česko-slovenskú spartakiádu, ktorej sa pravidelne zúčastňovalo až 100-tisíc cvičencov. Štadión v severokórejskom hlavnom meste ponúka 150-tisíc miest na sedenie.

 

Podľa The Daily Telegraph severokórejská vláda pripravuje ešte jednu turistickú atrakciu, ktorá má za cieľ propagovať dynastiu Kimov. Pchjongjang záujemcom ponúka exkluzívny zájazd na „posvätné miesta“ vládnucej rodiny. Cena výletu sa pohybuje okolo 2 300 eur. Turisti navštívia aj posvätnú horu Pektusan, kde sa údajne narodil otec súčasného severokórejského vodcu Kim Čong-ila.

 

Severná Kórea čelí v súčasnosti celej rade sankcií kvôli svojmu jadrovému a balistickému programu, čo má samozrejme negatívny dopad na tunajšiu ekonomiku. Rada bezpečnosti OSN v minulom roku prijala rezolúciu na základe ktorej žiada, aby sa Severokórejčania pracujúci v zahraničí vrátili do svojej rodnej vlasti. Tí pritom tvoria zdroje cenných devíz pre severokórejské hospodárstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies