Severná Kórea chce, aby sa praktikami CIA zaoberala Bezpečnostná rada OSN

NETKY.SK • 16 December 2014, 09:35 • 2 min
Severná Kórea chce, aby sa praktikami CIA zaoberala Bezpečnostná rada OSN

NEW YORK - Severná Kórea požiadala Bezpečnostnú radu OSN, aby sa zaoberala praktikami, ktoré v minulosti používala americká Ústredná spravodajská služba (CIA) pri vyšetrovaní osôb podozrivých z terorizmu.

slovakia

left justify in out

Príslušnú žiadosť predložil veľvyslanec KĽDR pri OSN Ča Sung-nam formou listu, adresovaného vyslancovi Čadu, ktorý v súčasnosti predsedá Bezpečnostnej rade. 

 

Severokórejský ambasádor v liste namietal voči tomu, že BR OSN sa rozhodla zaoberať sa dodržiavaním ľudských práv v KĽDR, čo je prvým krokom k potenciálnemu predloženiu záležitosti na riešenie Medzinárodnému trestnému súdu (ICC). 

 

Podľa Pchjongjangu by sa Bezpečnostná rada mala namiesto toho venovať "zločinom mučenia", ktoré odhalila nedávno zverejnená správa výboru amerického Senátu. Severokórejský diplomat označil mučenie za "najhoršiu formu porušovania ľudských práv na svete". 

 

Bezpečnostná rada OSN zaradila situáciu v oblasti dodržiavania ľudských práv do svojej agendy, keď sa za takýto krok vyslovili dve tretiny jej členov. Zasadnutie venované tejto otázke sa uskutoční 22. alebo 23. decembra. 

 

Podľa správy, ktorú minulý týždeň zverejnil americký senátny výbor pre tajné služby, CIA používala pri výsluchoch predpokladaných teroristov mučenie vrátane tzv. simulovaného topenia. Program vypočúvania schválil po teroristických útokoch z 11. septembra bývalý prezident George W. Bush. Prezident Barack Obama tieto praktiky úplne zakázal po svojom nástupe do funkcie v roku 2009.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona