Severná Kórea bola skoro 10 hodín bez internetu!

NETKY.SK • 23 December 2014, 07:05 • 2 min
Severná Kórea bola skoro 10 hodín bez internetu!

LOS ANGELES/WASHINGTON - Takmer desať hodín nefungoval v pondelok v Severnej Kórei internet. Na Twitteri to oznámil americký výskumný ústav Dyn Research, ktorý sleduje funkčnosť internetu na celom svete.

slovakia

left justify in out

Podľa neho sa výpadok, ktorý trval 9,5 hodiny, už podarilo odstrániť. Až v najbližších hodinách sa však ukáže, či je pripojenie stabilné, alebo sa vráti k nestabilite pred kolapsom, povedal telefonicky pre agentúru Reuters Jim Cowie z Dyn Research.
      

Agentúra Reuters tvrdí, že výpadok sa podarilo odstrániť len čiastočne a niektoré stránky štátnych inštitúcií sú stále neprístupné. Okamžite sa objavili špekulácie, že za kolapsom severokórejského internetu môžu byť USA, ktoré obvinili Pchjongjang z ničivého hackerského útoku na filmové štúdiá Sony Pictures. Tie po vyhrážkach hackerov zrušili vianočnú premiéru komédie Šialené interview, v ktorej tajná služba CIA naverbuje dvoch novinárov, aby spáchali atentát na severokórejského vodcu Kim Čong-una.
      

Dvaja nemenovaní americkí predstavitelia však pre televíziu NBC popreli akýkoľvek podiel USA na problémoch s internetom v KĽDR. Podľa denníka New York Times bežní obyvatelia výpadok takmer nezaznamenajú, keďže pripojenie k internetu je vyhradené najmä politickým elitám. Navyše KĽDR má oficiálne iba niečo viac ako 1000 IP adries, zatiaľ čo v USA sú ich miliardy.
      

Po útoku na štúdiá Sony Pictures sa ešte viac vyhrotili vzťahy medzi USA a KĽDR. Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Marie Harfová v pondelok povedala, že Severná Kórea by mala štúdiá odškodniť. USA podľa nej zvažujú niekoľko možností, ako na útok reagovať, Harfová ich ale nekonkretizovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies