Severná a Južná Kórea začali rokovania o ďalšom summite lídrov

NETKY.SK • 13 August 2018, 06:57 • 2 min
Severná a Južná Kórea začali rokovania o ďalšom summite lídrov

SOUL - Vysokí predstavitelia Severnej a Južnej Kórey sa v pondelok stretli na rokovaniach o prípravách tretieho summitu ich lídrov Kim Čong-Una a Mun Če-ina.

slovakia

left justify in out

Juhokórejskú delegáciu vedie minister pre zjednotenie Čo Mjong-kjon, severokórejskú predseda Výboru pre mierové zjednotenie Kórey Ri Son-kwon. Juh má v delegácii napríklad aj prezidentovho poradcu pre severokórejské jadrové záležitosti, Sever zase predstaviteľov dohliadajúcich na ekonomickú spoluprácu oboch Kóreí.

Zástupcovia oboch krajín sa stretli v budove kontrolovanej Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) v pohraničnej obci Pchanmundžom, aby určili dátum a miesto konania stretnutia. Kim a Mun, ktorí sa stretli po prvý raz v apríli a po druhý raz na menej formálnych rokovaniach v máji, sa už skôr dohodli na ďalšom summite na jeseň v Pchjongjangu, ale nezverejnili žiadne konkrétne detaily.

Na začiatku rokovaní Ri Son-Kwon prirovnal súčasné vzťahy medzi Severom a Juhom ku dvom veľmi blízkym priateľom, medzi ktorých sa nič nemôže postaviť. "Zúčastňujeme sa na tomto rokovaní s úmyslom, aby z neho vzišlo niečo dobré," vyjadril sa podľa správ Ri a dodal, že pokračovanie rozhovorov o summite lídrov v Pchjongjangu pomôže zlepšiť vzťahy medzi Kóreami. "Budeme počúvať stanovisko Severu na medzikórejský jesenný summit, ktorý je dohodnutý na základe Pchanmundžomskej deklarácie, a podelíme sa o naše názory," vyjadril sa pred pondelkovým stretnutím Čo Mjong-kjon odkazujúc na dohodu z aprílového summitu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona