Severná a Južná Kórea sa dohodli na obnovení vojenskej linky

NETKY.SK • 5 September 2013, 17:39 • 2 min
Severná a Južná Kórea sa dohodli na obnovení vojenskej linky

SOUL - Severná Kórea súhlasila dnes s obnovením cezhraničnej horúcej vojenskej linky s Južnou Kóreou. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie vlády v Soule.

slovakia

left justify in out

Vojenský komunikačný kanál medzi oboma Kóreami nefungoval od marca tohto roku, keď ho Pchjongjang prerušil v období eskalujúceho napätia na Kórejskom polostrove. Telefonická a faxová linka mala kľúčový význam pre koordináciu cezhraničného pohybu osôb do spoločného priemyselného parku Kesong, ktorý je od apríla mimo prevádzky. Do prevádzky by linku opäť mali uviesť v piatok, čo agentúra AP hodnotí ako ďalší zo signálov zlepšovania vzťahov medzi oboma susedmi.

V auguste sa Pchjongjang a Soul dohodli, že sa budú spoločne usilovať o znovuotvorenie Kesongu, ktorý bol jedným z hlavným symbolov medzikórejskej spolupráce. Úspešné fungovanie komplexu závisí od pohybu stoviek pracovníkov a vozidiel cez prísne strážené spoločné hranice, ktorý sa koordinoval práve prostredníctvom horúcej vojenskej linky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies