Severná a Južná Kórea absolvovali rozhovory na vysokej úrovni

NETKY.SK • 4 Október 2014, 14:56 • 2 min
Severná a Južná Kórea absolvovali rozhovory na vysokej úrovni

SOUL - Predstavitelia Severnej a Južnej Kórey absolvovali dnes v Soule rozhovory na najvyššej úrovni za ostatných päť rokov a dohodli sa na ich pokračovaní v blízkej budúcnosti, oznámila agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Rokovania sa uskutočnili pri príležitosti ukončenia Ázijských hier v Južnej Kórei. Na slávnostný záver medzinárodného športového podujatia do juhokórejského Inčchonu pricestovala aj trojčlenná delegácia popredných činiteľov KĽDR. 
      

Na čele severokórejskej delegácie stál vplyvný generál Hwang Pjong-so, považovaný za druhého muža komunistického režimu v Pchjongjangu po vodcovi Kim Čong-unovi. Spolu s ním pricestovali aj dvaja tajomníci vládnucej Kórejskej strany práce. 
      

Trojica činiteľov KĽDR sa dnes počas pobytu v Inčchone stretla so zástupcami juhokórejskej vlády, medzi ktorými bol minister pre zjednotenie Ju Kil-dže i šéf národného bezpečnostného úradu Kim Kwan-džin. 
      

Obe strany sa dohodli, že sa opäť stretnú v najbližších týždňoch, a to buď koncom októbra alebo začiatkom novembra. Informácie o obsahu rokovaní neboli zverenené. 
      

Napätie na Kórejskom polostrove sa tento rok opäť vyostrilo, keď Severná Kórea otestovala rekordné množstvo riadených striel a rakiet. Vyslanie delegácie vysokopostavených činiteľov analytici považujú za možný signál ochoty Pchjongjangu zlepšiť vzťahy so Soulom. 
      

Podľa agentúry Jonhap bola návšteva severokórejskej delegácie v Inčchone prekvapivým krokom. KĽDR poslala príslušnú žiadosť Soulu len v piatok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona