Severná a Južná Kórea budú po dvoch rokoch viesť vojenské rokovania

NETKY.SK • 29 September 2010, 11:46 • 2 min
Severná a Južná Kórea budú po dvoch rokoch viesť vojenské rokovania

Severná a Južná Kórea budú po dvoch rokoch viesť vojenské rokovania

slovakia

left justify in out

img

Severná a Južná Kórea súhlasili so spoločnými vojenskými rokovaniami na pracovnej úrovni, ktoré by sa mali konať vo štvrtok v demilitarizovanej zóne. Oznámilo to dnes juhokórejské ministerstvo obrany.
      Dôstojníci z oboch strán sa stretnú v hraničnej dedine Panmundžom. Pôjde o prvé takéto stretnutie po dvoch rokoch.
      Komunistická KĽDR pred tým navrhovala takéto rozhovory o západnej námornej hranici a protiseverokórejských letákoch, ktoré Juhokórejčania rozširujú. Ministerstvo nepotvrdilo, či budú tieto témy v agende nadchádzajúceho stretnutia.
      Vzájomná námorná hranica bola vytýčená na konci kórejskej vojny, ktorá prebiehala v rokoch 1950-1953, nikdy ju však formálne nepotvrdili oficiálnou mierovou dohodou. Pchjongjang v minulosti žiadal, aby bola posunutá južnejšie.
      Pri spornej hranici sa od konca kórejskej vojny odohrali tri námorné zrážky medzi krajinami. Bola tiež miestom potopenia juhokórejskej korvety z 26. marca, pri čom zahynulo 46 námorníkov. Soul obviňuje z incidentu Pchjongjang, ten zodpovednosť odmieta.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona