Severkórejský minister označil Trumpov prejav v OSN za psí štekot, Chameneí odsúdil Trumpove hlúpe výroky o Iráne

NETKY.SK • 21 September 2017, 16:02 • 2 min
Severkórejský minister označil Trumpov prejav v OSN za psí štekot, Chameneí odsúdil Trumpove hlúpe výroky o Iráne

SOUL - Za "štekanie psa" označil dnes severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho utorňajší prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa na pôde Valného zhromaždenia OSN. Trump sa v zmienenej reči vyhrážal "úplným zničením" Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), ak tá napadne Spojené štáty alebo ich spojencov.

slovakia

left justify in out

Dnešné vyjadrenie severokórejského šéfa diplomacie je vôbec prvou reakciou KĽDR na slová amerického prezidenta, informovala spravodajská stanica BBC.

 

"Existuje také príslovie: Psy štekajú a karavána ide ďalej... Ak si Trump myslel, že nás prekvapí psím štekotom, evidentne len sníval," povedal dnes Ri Jong-ho novinárom neďaleko centrály OSN v New Yorku, kde sa v piatok očakáva jeho prejav.

 

Severokórejský minister okomentoval tiež ďalšiu Trumpovu vetu, ktorá a prejave v OSN zaznela, a síce, že "raketový chlapík" Kim Čong-un je na "samovražednej misii ako pre seba, tak aj pre svoj režim". "Je mi ľúto jeho poradcov," reagoval na tieto slová Ri Jong-ho.

 

Juhokórejská vláda dnes mimo toho po takmer dvoch rokoch schválila ďalšiu humanitárnu pomoc pre KĽDR vo výške osem miliónov dolárov (6,7 milióna eur). Z tejto čiastky sa majú financovať potraviny a očkovacie látky.

 

V rámci novoodsúhlaseného balíka humanitárnej pomoci sa majú do KĽDR poslať potravinové produkty v hodnote 4,5 milióna dolárov určené pre deti a tehotné ženy. Ich doručenie má sprostredkovať Svetový potravinový program OSN (WFP). Zo zvyšných 3,5 milióna dolárov sa majú prostredníctvom Detského fondu OSN (UNICEF) financovať liečebné kúry a vakcíny.

 

Severná Kórea 3. septembra oznámila, že uskutočnila test vodíkovej bomby, ktorú je možné umiestniť na medzikontinentálnu balistickú raketu. Bezpečnostná rada OSN na toto oznámenie reagovala minulý pondelok prijatím nových ekonomických sankcií voči KĽDR.

 

Severná Kórea však len o pár dní na to vypália do Tichého oceánu ďalšiu zo svojich balistických rakiet, ktorá preletela ponad severné Japonsko a dopadla do vôd Tichého oceánu.

 

Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí dnes vyhlásil, že "lacné, nepekné, hlúpe a nereálne" výroky prezidenta USA Donalda Trumpa na Valnom zhromaždení OSN (VZ OSN) boli prejavom zúfalstva.

 

Trump v utorok vo svojom prvom prejave na pôde VZ OSN označil Irán za "skorumpovanú diktatúru" a "vražedný režim". Taktiež podrobil kritike významnú dohodu z roku 2015 medzi Teheránom a svetovými veľmocami, zaväzujúcu Irán obmedziť jadrové aktivity výmenou za uvoľnenie sankcií voči tomuto štátu. Svetoví politici by podľa Trumpa nemali zotrvávať pri tejto dohode, pokiaľ poskytuje Iránu "krytie" na možné budovanie jadrového programu.

 

Ajatolláh Alí Chameneí na stretnutí s duchovnými uviedol, že takéto výroky vyplývajú "z hnevu, zúfalstva a slabomyseľnosti".

 

Chameneí má posledné slovo, čo sa týka všetkých významných politických rozhodnutí v Iráne,



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies