Severania aj zámorské tímy proti sebe o finále

NETKY.SK • 20 Február 2014, 17:53 • 2 min
Severania aj zámorské tímy proti sebe o finále

SOČI - Piatok určí aktérov seversko-zámorského finále na mužskom hokejovom turnaji na ZOH v Soči.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Atraktívne zámorské a severské derby ponúkne piatkové semifinále mužského hokejového turnaja na zimných olympijských hrách v Soči. Popoludní o 13.00 h SEČ nastúpia proti sebe Švédi a Fíni a večer od 18.00 h SEČ sa začne očakávaný súboj dvoch zámorských rivalov USA a Kanady. Toto zloženie semifinálových dvojíc zaručuje prvú finálovú konfrontáciu európskeho a zámorského hokeja od Nagana 1998, keď na ZOH začali pravidelne hrávať najlepší hokejisti z NHL. Odvtedy bolo finále buď čisto európskou alebo severoamerickou záležitosťou.

 

Švédi rovnako ako Američania a Kanaďania na olympijskom turnaji v Soči zatiaľ ani raz neprehrali, z tohto tria severania všetky štyri doterajšie zápasy vyhrali dokonca v základnom hracom čase. Švédi zdolali Čechov (4:2), Švajčiarov (1:0), Lotyšov (5:3) aj Slovincov (5:0), ale Fíni vo štvrťfinále vyradili domácich Rusov (3:1) a nabrali obrovské sebavedomie. 

 

Švédi a Fíni majú za sebou 11 spoločných zápasov v histórii olympijských turnajov. Švédske "tri korunky" sa v nich tešili šesťkrát z víťazstva a len dvakrát prehrali. Ostatné tri zápasy sa skončili remízami v časoch, keď ešte deľba bodov bola možná. Pamätné je najmä dramatické finále z Turína 2006, ktoré rozhodol gólom legendárny švédsky obranca Nicklas Lidström (3:2). Na druhej strane Fíni sú typickým mužstvom pre olympijské turnaje. Na ostatných štyroch z piatich olympijských sviatkov priviezli domov zakaždým medailu (0-1-3), zatiaľ naposledy bronzovú po vancouverskom triumfe nad Slovákmi 5:3. Fínskym lídrom je už 43-ročný Teemu Selänne, ktorý hrá šiestykrát na zimných olympijských hrách a v prípade zisku medaily sa môže stať najstarším dekorovaným hokejovým olympionikom v histórii. Zatiaľ patrí tento primát reprezentantovi bývalého Sovietskeho zväzu a Ruska Igorovi Larionovovi. Pri zisku bronzu v roku 2002 mal Larionov 41 rokov a 83 dní. Selänne bude mať v čase zápasu o zlato 43 rokov a 235 dní. "Mám 43 rokov, hrám v prvom útoku, strieľam góly, absolvujem presilovky a mám možno ešte väčší hlad po víťazstvách ako kedysi. Čo viac si môžem želať? Už len tú medailu," cituje server nhl.com Selänneho. Aj Švédi majú zaslúžilého štyridsiatnika vo svojom výbere, ktorý strieľa góly. Je ním 41-ročný Daniel Alfredsson. "Nie sme najväčší favoriti, aj preto mám dobrý pocit. Podobný som mal aj v roku 2006 v Turíne, kde nám to napokon všetko vyšlo vďaka tímovým výkonom a dobrým brankárom," povedal Alfredsson reportérom v Soči. 

 

Piatkové večerné stretnutie v Ľadovom paláci Boľšoj USA - Kanada bude reprízou finálového duelu spred štyroch rokov vo Vancouveri. Vtedy mali dôvod na záverečnú radosť domáci Kanaďania, ktorí triumfovali 3:2 po predĺžení gólom Sidneyho Crosbyho zo 68. min. Sila oboch tímov za ostatné štyri roky nijako neklesla, možno ešte aj vzrástla. "Čaká nás duel proti náročnému súperovi. Nemá cenu sa ani baviť o hokejovom talente v americkom výbere,“ poznamenal kanadský brankár Carey Price pre informačný servis ZOH 2014. Jeho spoluhráč Jonathan Toews si myslí, že o takomto veľkom zápase sníva každý malý chlapec v Kanade či USA. "Je to veľká šanca postúpiť do boja o olympijské zlato. Bude to nádherný hokejový večer,“ povedal Tréner Kanaďanov Mike Babcock si pred zápasom proti veľkému rivalovi uvedomuje jeho silu. "Americké mužstvo je veľmi nebezpečné v koncovke. V tom za nimi zaostávame," povedal Babcock. 


Pre jeho súpera z americkej lavičky Dana Bylsmu bude mať piatkový duel ešte zaujímavejšiu príchuť, pretože v tíme Kanady nastúpi jeho klubový zverenec a jedna z najväčších svetových hokejových hviezd Sidney Crosby. "Neriešim to. Pred odchodom do Ruska sme jeden druhému popriali veľa šťastia,“ poznamenal Bylsma a pokračoval: "Na tento zápas sa všetci veľmi tešíme. Bude to jeden z veľkých duelov.“ Podľa amerického brankára Jonathana Quicka jeho tím nepotrebuje proti Kanade špeciálnu motiváciu. "Piatkový večer určite prinesie skvelý hokejový zážitok,“ povedal gólman LA Kings v NHL. 


Vo vyraďovacích zápasoch v rámci ZOH sa Kanada a USA stretli doteraz len dvakrát - zakaždým len vo finále. Stalo sa tak iba na olympijských turnajoch v Severnej Amerike - v Salt Lake City 2002 aj Vancouveri 2010. V oboch prípadoch boli úspešnejší Kanaďania. Zápasy o medaily na ZOH sa vyraďovacím spôsobom hrajú od roku 1992. 

Hokejový turnaj mužov - semifinálový program - Ľadový palác Boľšoj: 
piatok 21. februára: 
Švédsko - Fínsko (16.00 h miestneho času/13.00 h SEČ) 
rozhodujú: Olenin (Rus.), Peel (USA) - Amell, Carlson (obaja Kan.) 

USA - Kanada (21.00 h miestneho času/18.00 h SEČ) 
rozhodujú: Meier (USA), Sutherland - Devorski (obaja Kan.), Deďuľa (Biel.) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies