Sever Číny zahalil smog, zavreli školy, letiská aj cesty!

NETKY.SK • 21 Október 2013, 11:21 • 2 min
Sever Číny zahalil smog, zavreli školy, letiská aj cesty!

PEKING - Hustý smog zahalil v pondelok časť severnej Číny a spôsobil problémy v cestnej aj leteckej doprave. Viditeľnosť sa miestami znížila len na desať metrov.

slovakia

left justify in out

Najhoršia situácia je v meste Charbin pri ruských hraniciach. Hustota mikročastíc vo vzduchu je skoro 40-krát vyššia než hranica, ktorú stanovila Medzinárodná zdravotnícka organizácia. V meste s jedenásť miliónmi obyvateľmi zrušili vyučovanie, zastavili autobusovú premávku a uzavreli diaľnice. Z tamojšieho medzinárodného letiska zrušili najmenej 40 letov. Polícia uviedla, že šoférov, ktorí prejdú na červenú, nebude pokutovať, no vyzvala ich, aby jazdili len v nevyhnutných prípadoch. Situácia sa zhoršila potom, čo v meste aktivovali ústredné kúrenie. Zamorenie smogom je v Číne vážny environmentálny problém vyvolávajúci ostrú kritiku a vláda už sľúbila, že prijme opatrenia na zlepšenie situácie, pričom na zodpovednosť bude brať miestnych predstaviteľov. Znečistenie vzduchu prispieva podľa štatistík k predčasnému úmrtiu 1,2 milióna ľudí ročne.

Manažér džezovej speváčky Patti Austinovej informoval, že hudobníčka musela v piatok zrušiť svoj koncert v Pekingu, keďže znečistené ovzdušie jej spôsobilo astmatický záchvat.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona