Sever a východ Slovenska potrápi vietor, hmla, snehové jazyky a záveje

NETKY.SK • 3 Január 2017, 09:12 • 2 min
Sever a východ Slovenska potrápi vietor, hmla, snehové jazyky a záveje

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred silným vetrom, hmlou, snehovými jazykmi a závejmi prevažne na severnom a východnom Slovensku. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

Výstrahu prvého stupňa pred silným vetrom dnes vydal pre Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj. Od 22.00 h zvyšuje svoju výstrahu na druhý stupeň v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad. "Na hrebeňoch Tatier sa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 115 - 130 km/h," varuje SHMÚ.

 

img

 

Meteorológovia upozorňujú taktiež pred hmlou s dohľadnosťou 50 až 200 metrov, snehovými jazykmi a závejmi v Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. "Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov a závejov je v danom ročnom období a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uvádzajú meteorológovia.

 

img

 

img

 

Ako informuje portál zjazdnosť.sk všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska sú momentálne zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. Rovnako sú zjazdné i cesty I., II. a III. triedy a horské priechody.

 

Predpoveď počasia na utorok:

Oblačno až zamračené, v južnej polovici západného a stredného Slovenska premenlivá oblačnosť. V severnej polovici Slovenska na mnohých miestach, inde iba ojedinele sneženie alebo snehové prehánky. Popoludní ojedinele  tvorba snehových jazykov alebo závejov. Najvyššia denná teplota -2 až 3, na severe a východe miestami okolo -4 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -9 st. Prevažne západný vietor 3 až 8 m/s, miestami v nárazoch okolo 12 m/s (10 až 30 km/h, 45 km/h). Na východe prevažne slabý vietor. Podvečer na hrebeňoch hôr prudký vietor až víchrica.

 

Streda:

Oblačno až zamračené. Na viacerých miestach sneženie, na juhozápade prechodne aj dážď so snehom. Na strednom a východnom Slovensku miestami tvorba snehových jazykov a závejov. Najnižšia nočná teplota -3 až -8 st, na juhozápade okolo -1 st. Najvyššia denná teplota -4 až 1, na juhozápade okolo 3 st. Prevažne západný, na východe južný vietor 4 až 10 m/s (15 až 35 km/h), miestami v nárazoch okolo 16 m/s (60 km/h). Na horách prudký vietor  až víchrica.

 

Štvrtok:

Premenlivá, na severe a východe prevažne veľká oblačnosť. Na viacerých miestach sneženie alebo snehové prehánky. Miestami tvorba snehových jazykov a závejov. Najnižšia nočná teplota -2 až -7, v dolinách a kotlinách miestami okolo -9 st. Najvyššia denná teplota -3 až 2, na severe okolo -5 st. Prevažne severný vietor 4 až 10 m/s (15 až 35 km/h), miestami v nárazoch okolo 17 m/s (60 km/h). Na horách prudký až búrlivý vietor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona