Ševela: V európskej klubovej súťaži nemôžete nič podceniť

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 10:19 • 2 min
Ševela: V európskej klubovej súťaži nemôžete nič podceniť

BRATISLAVA - Vedenie dvojnásobného futbalového majstra Slovenska a dvojnásobného víťaza národnej pohárovej súťaže (Slovnaft cup) AS Trenčín sa neuspokojuje s výsledkami, ktoré doteraz zverenci trénera Martina Ševelu dosiahli.

slovakia

left justify in out

Keďže futbalisti spod hradu Matúša Čáka počas dvoch súťažných ročníkov vyhrali na Slovensku všetko, čo sa dalo, rozhodli sa latku náročnosti postaviť o niečo vyššie. Hoci z kádra úradujúceho majstra SR od jeho posledného triumfu už ubudli štyria hráči, Ševela a spol. zo svojich smelých plánov nezľavujú. Mužstvo do novej pohárovej sezóny na starom kontinente ide bez Dávida Gubu, ktorý prestúpil do Poľska, bez Mitchella Scheta, ktorý po disciplinárnom priestupku si bude meno naprávať v drese Slovana Bratislava, ako aj bez Ryana Koolwijka a dvojmetrového rakúskeho útočníka Stefana Maierhofera. Kým odchod Scheta bol riešením po jeho dopravnej nehode, ktorou smoliarsky oslávil cenný double, Maierhoferovi klub nepredĺžiť kontrakt. Novou tvárou je zatiaľ iba 24-ročný Holanďan Janga, typický hrotový útočník, aký trénerovi Martinovi Ševelovi minulý rok v mužstve chýbal.

 

"Už na začiatku letnej prípravy sme si povedali, že ďalším krokom, ktorý by sme chceli dosiahnuť, je urobiť nejaké slušné výsledky v európskej klubovej súťaži. To je teraz jeden z takých našich hlavných cieľov. Pretože vyhrať slovenskú ligu a Slovenský pohár je úžasné. My sme to dokázali dva roky po sebe, čo sa každému nepodarí," priblížil plány Trenčanov ich lodivod Martin Ševela a pokračoval: "Preto teraz máme pred sebou ešte náročnejší cieľ. Chceli by sme odohrať viac zápasov v pohárovej Európe. Chceli by sme v tejto súťaži vydržať čo najdlhšie."

 

Pondelňajší žreb prihral Trenčanom v druhom predkole Ligy majstrov 2016/2017 slovinského šampióna NK Olimpija Ľubľana. Prvé meranie síl o postup do 3. predkola LM je na programe v termíne 12. alebo 13. júla v slovinskej metropole, odveta sa uskutoční 19. alebo 20. júla na Slovensku - na trávniku v Žiline.

 

"Pri žrebe si veľmi nenavyberáte, musíte všetko brať, ako príde. Myslím si, že môžeme byť spokojní. Možností je vždy viac, mohli sme dostať teoreticky aj slabšieho súpera z Luxemburska F91 Dudelange, ale aj nevyspytateľného izraelského protivníka Hapoel Beer Sheva. NK Olimpija Ľubľana je kvalitné mužstvo, v príprave sme vo februári v rámci sústredenia v Turecku hrali s ďalším slovinským tímom NK Maribor. Očakávam niečo podobné. Určite si zistíme o súperovi nejaké informácie. Skutočnosť, že prvý vzájomný súboj sa uskutoční v Ľubľane, považujem za výhodu. Silu protivníka si môžeme otestovať a v odvete už budeme vedieť, na čom sme. Pokiaľ chceme ísť ďalej, a to chceme, musíme zvládnuť túto slovinskú prekážku," povedal zhodnotil Ševela. Jeho tím už má skúsenosti z meraní síl s ťažkými súpermi. Vlani im Steaua Bukurešť stopku v druhom predkole Ligy majstrov vystavila naozaj v poslednej minúte odvetného súboja v hlavnom meste Rumunska. Tento rezultát dlho mrzel celý futbalový Trenčín.

 

"Minulý rok sme boli veľmi blízko k postupu cez Bukurešť. Chýbal nám jeden gól, respektíve viac dôrazu a športového šťastia pri šanci Matúša Bera minútu pred koncom odvetného súboja. Ak by Matúš tú príležitosť premenil, ideme ďalej my, nie súper," zaspomínal Ševela.

 

Letná príprava slovenského majstra na novú sezónu 2016/2017 bude vzhľadom na pohárové povinnosti veľmi krátka.

 

"Pôjdeme v nej v tom rytme, ktorý máme zaužívaný. Nebudeme v nej nič meniť. Čas na nejaké extra experimentovanie už naozaj nemáme," zdôraznil tréner AS Trenčín, ktorý cenné double dva roky po sebe získal aj ako hráč Interu Bratislava v rokoch 2000 a 2001. Teraz chce svojich zverencov viac etablovať aj vo futbalovej Európe. "Dva roky po sebe sme vyhrali na Slovensku všetko, čo sa vyhrať dalo. Ale to nás predsa nemôže uspokojiť. Tak ako v živote si človek kladie čoraz vyššie ciele, tak isto to robíme aj my v klube. Človek túži prekonávať čoraz náročnejšie prekážky. S náročnosťou danej úlohy, ktorú úspešne zdolá, rastie jeho sebavedomie, rastie jeho viera vo vlastne sily," povedal Ševela na margo túžby udržať sa čo najdlhšie v hre o európske klubové trofeje.

 

"Vieme, že to nebude vôbec jednoduché. Niekedy tí hráči musia ísť aj cez bolesť. Príprava musí bolieť. Vo futbale predsa nedostanete nič zadarmo," zdôraznil bývalý dlhoročný hráč Interu Bratislava, ktorého sa začalo dariť aj na trénerskom poste. S Trenčínom má platný kontrakt ešte na jeden rok. Ale už teraz vie, že zopakovať úspechy z posledných dvoch sezón bude veľmi zložitá úloha. Najmä, keď každý rok z kádra odchádzajú hotoví hráči a na ich miesto prichádzajú talenty a futbalisti, s ktorými treba trpezlivo pracovať.

 

"Aj teraz v lete z nášho kádra odišli štyria hráči. A to nie je všetko. Dostali sme správy, že krajný obranca Madu je tiež zaujímavý pre trh, záujem je o Gina van Kesela, tak isto aj o Matúša Bera. Ja by som bol najradšej, keby mužstvo zostalo spolu. Pokiaľ však príde adekvátna finančná ponuka, ja tých hráčov neudržím. Náš majiteľ je v prvom rade biznismen, ktorý dokáže zhodnotiť potenciál, ktorý naše mužstvo má. Ale treba povedať aj to, že má precízne prepracovaný systém skautingu, vďaka ktorému každý rok do Trenčína prichádzajú perspektívni futbalisti. Či z Afriky alebo z Južnej Ameriky. Potrebujeme s nimi pracovať. Potrebujú sa tu etablovať. Zatiaľ prišiel najlepší strelec druhej holandskej ligy. Má 24 rokov. Od neho si veľa sľubujeme. Je to typicky hrotový hráč, ktorého sme minulý rok v mužstve nemali. Riešili sme to krídelníkmi. Sme radi, že Gino van Keseel sa v závere uplynulej sezóny strelecky presadil. Pomohol nám k zisku oboch trofejí. Teraz by sme potrebovali do mužstva získať troch - štyroch kvalitných hráčov.. To by bolo dostačujúce. Byť úspešný doma i v Európe, to je aj pre mňa veľká motivácia. Teraz sa musíme koncentrovať na to, čo nás bude čakať. V lige sa každé zaváhanie dá odčiniť, napraviť, dá sa zložiť reparát, pretože to je dlhodobá súťaž. Ale v európskej klubovej súťaži už nie. V nej sa počíta každý výsledok, každý gól má v nej cenu zlata. Sme plní očakávania a veríme, že sa tento rok dostaneme čo najďalej," dodal Martin Ševela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies