Ševela pred Rapidom: Pokúsime sa o historický krok

NETKY.SK • 17 August 2016, 12:39 • 2 min
Ševela pred Rapidom: Pokúsime sa o historický krok

ŽILINA - Pred futbalistami AS Trenčín stojí posledná prekážka na ceste k vytúženej jeseni v európskych pohárových súťažiach klubov.

slovakia

left justify in out

Úradujúci slovenský šampión sa po eliminácii z Ligy majstrov (v 3. predkole nestačil na Legiu Varšava) presunul do play-off o skupinovú fázu Európskej ligy 2016/2017, v ktorom si zmeria sily s iným geograficky vcelku blízkym protivníkom - rakúskym SK Rapid Viedeň. Štvrtkový prvý duel má úvodný výkop o 21.05 h. Výhodu domáceho prostredia budú mať Trenčania, pre ktorých je prechodným domovom počas ich putovania pohárovou Európou štadión MŠK Žilina. Hlavným rozhodcom zápasu pod Dubňom bude Švéd Stefan Johannesson. Odveta je na programe o týždeň neskôr - vo štvrtok 25. 8. vo Viedni (21.05 h). Žreb skupinovej fázy EL sa uskutoční v piatok 26. 8. v Monaku.

"Matematika velí jasne; boli by sme radi, ak by sme v domácom prostredí udržali čisté konto a nejaký gól strelili, pretože v pohári má každý gól mimoriadnu dôležitosť. S tým pôjdeme do zápasu, aj keď vieme, že nás nečaká nič jednoduché. Bude to pre nás slávnosť," povedal v stredu predpoludním pre agentúru SITA tréner AS Martin Ševela a v súvislosti s možným premiérovým prienikom trenčianskeho klubu do skupinovej fázy súťaže pod hlavičkou UEFA pokračoval: "Je to niečo, s čím sme sa ešte nestretli. Pokúsime sa urobiť historický krok pre trenčiansky futbal. Súper však má tiež svoje ciele. My ideme krok za krokom. Je pre nás dôležité, aby boli hráči zdravotne v poriadku a aby sme v oboch dueloch mohli nastúpiť v najsilnejšom možnom zložení."

Kouč trenčianskeho mužstva nemôže počítať so zraneným stopérom Lukášom Skovajsom. Fanúšikov AS trápi predovšetkým zdravotný stav nigérijského tvorcu hry a motoru stredovej formácie Ibrahima Rabia. "Rabiu s nami od pondelka už trénuje, jeho členok je na tom každým dňom lepšie. Som plný očakávania, ako zvládne dnešný popoludňajší tréning v Žiline. Vyzerá to už celkom dobre, ale nemyslím si, že by mohol nastúpiť od začiatku štvrtkového zápasu. Musíme byť trpezliví, máme pred sebou veľa zápasov a potrebujeme ho mať stopercentného," uviedol Ševela, ktorý sa okrem Skovajsu musí zaobísť aj bez iného člena defenzívnej formácie - nigérijský ľavý obranca Kingsley Madu je s národným mužstvom na olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro; "Superorli" sú už v semifinále.

Trenčania zvládli sobotňajšiu ligovú generálku, na pôde FC DAC 1904 Dunajská Streda zvíťazili 3:2. O tri dni skôr v 2. kole národného pohára Slovnaft Cup uspeli v Plevníku-Drienovom 9:0. "Je dobré, že sme sa naladili víťazstvami; premenili sme aj šance, s čím sme predtým mali problém. To bude dôležité aj v pohári, kvalita mužstiev je tam na vyššej úrovni a nebudeme mať k dispozícii až toľko príležitostí," skonštatoval Ševela.

Rapid Viedeň čelil v 3. predkole EL bieloruskému zástupcovi Torpedo-BelAZ Žodino a uspel výsledkami 0:0 vonku a 3:0 doma. Aj zverenci nemeckého trénera Mikeho Büskensa vybojovali pred pohárovým vystúpením víťazstvo - v sobotňajšom domácom ligovom stretnutí zdolali Admiru Wacker Mödling presvedčivo 4:0. Rapid je po 4. kole s 9 bodmi na druhej pozícii za stopercentným SC Rheindorf Altach. V troch víťazných ligových dueloch skórovali hráči Rapidu celkovo 13-krát. "Tiež to, samozrejme, sledujeme. Rapid má ofenzívne ladené mužstvo, variabilných stredových hráčov a krídla, ktoré podporujú útočnú činnosť. Budeme sa usilovať o zisk lopty a rýchly prechod do útoku. Máme plán, ako súpera prekvapiť. Určite nebudeme pasívni, chceme v zápase byť aktívni," povedal Martin Ševela.

V kádri 32-násobného majstra Rakúska (naposledy triumfoval v roku 2008) pre žilinský súboj figuruje aj slovenský reprezentačný brankár Ján Novota, ktorý proti Admire nechytal pre zápal mandlí. "Som opäť fit a trénujem s mužstvom. V podobe Trenčína na nás čaká veľmi mladé a hravé mužstvo. Chceme si však vytvoriť dobrú pozíciu pred odvetou," uviedol účastník ME 2016 pre oficiálny web svojho zamestnávateľa, kouč Büskens doplnil: "Keďže sa bude hrať na umelej tráve, v nedeľu a v utorok sme na tomto povrchu trénovali, aby sme boli pripravení."

Zaujímavosťou je, že súboj Trenčína s Rapidom bude už treťou tohtosezónnou konfrontáciou slovenského a rakúskeho futbalu v rámci pohárových súťaží pod hlavičkou UEFA. Merania síl medzi Spartakom Myjava a Admirou Wacker Mödling (1. predkolo EL) a aj Spartakom Trnava a Austriou Viedeň (3. predkolo EL) sa skončili v prospech Rakúšanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies