Sestry vo výpovednej lehote sa sťažujú na tlaky, vedenie to odmieta

NETKY.SK • 17 December 2015, 10:58 • 2 min
Sestry vo výpovednej lehote sa sťažujú na tlaky, vedenie to odmieta

PREŠOV – Zdravotné sestry z Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Prešove, ktoré podali ešte 27. novembra hromadnú výpoveď, sa stretávajú po pracovnom čase, aby sa navzájom povzbudili vo svojom úsilí o lepšie zdravotníctvo. V stredu (16.12.) večer prišla medzi nich aj predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká, aby sa informovala o aktuálnom stave.

slovakia

left justify in out

Po diskusii s prešovskými sestrami za zatvorenými dverami Kavecká uviedla, že situácia v prešovskej FsNP je zo strany vedenia neúnosná. Používajú sa nekalé praktiky ako vyhrážky a rôzne citové útoky, aby sestry svoje výpovede stiahli. Na chirurgickom oddelení na JIS chcú údajne skúsené sestry nahradiť mladými absolventkami bez špecializácie. Kavecká upozornila, že na tomto pracovisku zo zákona musí byť na každej zmene jedna sestra s intenzívnou ošetrovateľskou špecializáciou.

 

Po nemocnici v Prešove kolujú informácie, že prídu sestry z Ukrajiny. "Avšak Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek vydala vyhlásenie, že ich vzdelávanie nie je kompatibilné s naším vzdelávaním. Preto nemôžu byť registrované," vyhlásila šéfka odborov. Podľa jej slov, tento boj nie je o platoch sestier, ale o podmienkach v zdravotníctve. "Počet sestier zo systému ubúda. Na budúci rok odchádza 2600 sestier do dôchodku. Ročne končí 300 absolventiek, no na náš trh prichádza len 120. Je to výsledok demotivujúcich podmienok."

 

Predsedníčka Základnej odborovej organizácie sestier a pôrodných asistentiek v prešovskej nemocnici Beáta Čonková konkretizovala, že v prešovskej nemocnici podalo výpoveď 395 sestier. Podľa informácií, ktoré majú odborári z vedenia, 23 z nich výpoveď stiahlo. Čonková, ktorá pracuje na operačných sálach, uviedla, že osobne na svojom pracovisku tlak nadriadených nepociťuje, ale je v kontakte s ostatnými sestrami, ktoré sú vo veľmi ťažkej situácii. "Na mnohých oddeleniach je stresujúca atmosféra. My máme dohodu a jednotne všetky za sebou stojíme až do konca." Sestrám dnes povedala, že musia vydržať a byť jednotné.

 

Výpoveď podala aj Renáta Marcinčinová. "Ja pracujem v chirurgickej ambulancii na urgente, ale čo mám informácie od dievčat z oddelení, je tam dosť ťažká situácia. Pretože dievčatá pracujú pod nátlakom, stále ich niekto naháňa, dezinformuje, prehovára a sú v strachu. Mali by nás nahradiť sestry, ktoré napríklad 15 rokov nerobili v zdravotníctve. Už len to je také zvláštne, že niekto robí v bare a po pätnástich rokoch sa vráti do nemocnice. Aká potom bude poskytnutá ošetrovateľská starostlivosť tým pacientom?" pýta sa Marcinčinová.

 

Prešovská nemocnica momentálne zamestnáva 1100 sestier a pôrodných asistentiek. Jej hovorkyňa Renáta Cenková v stanovisku pre TASR uviedla, že nemocnica absolútne odmieta klamlivé tvrdenia o zastrašovaní, vyhrážaní sa či citových útokoch zo strany vedenia, prípadne vedúcich pracovníkov oddelení. "Na pohovoroch vedenia nemocnice s dotknutými zamestnancami boli prítomné aj sestry odborárky, ktoré videli a počuli priebeh stretnutí, a preto vedia, že ich tvrdenia sa nezakladajú na pravde. Podobné výroky považujeme za účelové. Naopak, argumentácia vedenia je vždy vecná, nezavádzajúca a opisujúca istoty a garanciu výšky súčasnej mzdy, keďže všetky sestry označili práve tento fakt – pokles miezd po prijatí nového zákona – za jeden z hlavných dôvodov svojich výpovedí."

 

Cenková uviedla, že momentálne evidujú 35 späťvzatí výpovedí, ktoré zamestnávateľ akceptoval. Zároveň prijali 58 nových sestier. "Vedenie nemocnice presadzuje aktívnu personálnu politiku, a to tak, aby zabezpečilo poskytovanie zdravotnej starostlivosti aj po uplynutí výpovednej lehoty sestier, ktoré podali výpovede. Prijímame sestry s odbornou spôsobilosťou v zmysle platnej legislatívy," uvádza sa v stanovisku nemocnice.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies