Sestry trvajú na tom, že ich chýba viac ako 15-tisíc

NETKY.SK • 9 Apríl 2018, 16:57 • 2 min
Sestry trvajú na tom, že ich chýba viac ako 15-tisíc

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) nevylučuje debatu o vyšších platoch sestier. Potvrdila, že rezort, ktorému šéfuje, sa aktuálne zaoberá otázkou ich lepšieho platového ohodnotenia. Kalavská chce takisto pokračovať v rozširovaní ich kompetencií. Avizuje viac právomocí pre sestry v ambulanciách.

slovakia

left justify in out

"Tie už čoskoro budú môcť odstraňovať stehy po indikácii lekárom, tiež vyšetrovať krv pomocou jednoduchých diagnostických prístrojov, napríklad glukomeru, budú môcť vystaviť potvrdenie a správu súvisiacu s poskytovaním ošetrovateľskej starostlivosti," povedala Kalavská. Ministerka poukazuje, že si sestry váži a "pracuje na systémových krokoch, ktoré by zatraktívnili podmienky na ich prácu a motivovali ich, aby postupne prichádzali do systému". "Uvedomujem si, že v systéme chýbajú, tento problém je však v celej Európe," povedala.

 

Kalavská tvrdí, že počet chýbajúcich sestier na Slovensku klesá, rezort informuje, že v systéme ich chýba 2300. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) ale oponuje, hovorí, že ich chýba 15.000. SKSaPA Kalavskú kritizuje, pracovné podmienky sestier podľa komory nesvedčia o zlepšení kondície zdravotníctva. "Mala by asi chodiť viac do terénu a lepšie počúvať ministerskú sestru," napísala komora v písomnom stanovisku.

 

Kalavská sa ale bráni. "Rezort zvýšil kompetencie zdravotníckym asistentom, aby dokázali odbremeniť sestry od náročnej práce, sestrám sa takisto upravili kompetencie podľa vzdelania a ich odbornej spôsobilosti," povedala. Tiež upozornila, že na lepšie pochopenie potreby sestier zriadili na MZ práve post ministerskej sestry, ktorá spolupracuje na tvorbe legislatívy v oblasti ošetrovateľstva. "Medzi kľúčové ciele patrí tento rok zákon o dlhodobej zdravotnej starostlivosti," vysvetlila Kalavská.

 

Sestry môžu po novom v nemocniciach na základe posúdenia potreby lekárom podávať pacientom niektoré lieky na tlmenie bolesti. Po novom sú rozdelené do viacerých kategórií. Ide o základnú sestru (s bakalárskym vzdelaním), sestru so špecializáciou, sestru s pokročilou praxou a sestru manažérku.

 

Tie s pokročilou praxou môžu od apríla predpisovať niektoré zdravotnícke pomôcky. "Je to niekoľko stoviek pomôcok, zoznam je presne zadefinovaný a ide o výrazný posun oproti minulosti," povedala Kalavská s tým, že sestry s pokročilou praxou (vysokoškolské vzdelanie a päť rokov praxe) majú od tohto roka garantovaný 1,00-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve vypočítanej Štatistickým úradom dva roky spätne.

Sestry zmeny v priebehu roka uvítali, no mali voči nim výhrady. Kompetencie im podľa ich slov rozšírili nedostatočne, post ministerskej sestry má podľa komory takisto nedostatok právomocí, z tohto postu preto mala podľa SKSaPA odísť Tatiana Hrindová. Pri sestre s pokročilou praxou by si zase vedeli predstaviť vyšší koeficient.

 

"Momentálne finalizujeme nariadenie vlády, na základe ktorého budú môcť zdravotnícki asistenti študovať odbor ošetrovateľstva a v budúcnosti tak vykonávať povolanie sestry. Spolu s rezortom školstva pracujeme na zavedení štipendií pre študentov ošetrovateľstva, ktoré by mali byť realitou už v tomto roku," dodala Kalavská s tým, že počet študujúcich sestier začal na Slovensku po rokoch stagnácie opäť narastať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies