Sestry sú z programového vyhlásenia vlády sklamané

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 14:47 • 2 min
Sestry sú z programového vyhlásenia vlády sklamané

BRATISLAVA - Sestry a pôrodné asistentky sú sklamané z programového vyhlásenia vlády v časti pre zdravotníctvo, ktoré predložila koaličná vláda do Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Konštatovala to v pondelok Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA). Do najzásadnejšieho dokumentu tretej vlády Roberta Fica sa podľa komory nedostala jediná úloha z troch bodov, ktoré požadovali od nového ministra zdravotníctva Tomáša Druckera pri stretnutí.


Sestry upozorňujú, že v programovom vyhlásení vlády sú zadefinované veľmi všeobecné okruhy, ktoré má minister v úmysle riešiť, ale žiadne konkrétne úlohy. "Pre nás je programové vyhlásenie vlády veľkým sklamaním, keďže v ňom nie je žiadna nádej pre sestry. Očakávali sme, že sa dozvieme nejaké konkrétne kroky, ktoré budú sledovať, aby sme sestry v systéme stabilizovali,” konštatovala prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová.


Dokument svedčí podľa nej o tom, že zdravotníctvo nebude prioritou tejto vlády. Ako ďalej poznamenala Lazorová, z materiálu zatiaľ vyplýva, že vláda mieni zaťažiť občanov tým, že chce zadefinovať základný nárok na zdravotnú starostlivosť a nadštandard riešiť cez pripoistenie, ale nikde nie je zadefinované to, ako zabráni plytvaniu a rozkrádaniu zdravotníctva. "Transparentnosť sa nedá dosiahnuť bez patričných sankcií za nedodržiavanie správne nastavených pravidiel, či bez osobnej zodpovednosti manažérov. V prvom rade potrebujeme dostať efektivitu vynakladania zdrojov pod verejnú kontrolu a odstrihnúť chápadlá chobotnice, ktorá sa na tomto systéme priživuje," vysvetlila Lazorová.


Komora sestier očakávala, že do programového vyhlásenia sa dostane aspoň jedna z troch požiadaviek, ktoré predostreli novému ministrovi zdravotníctva na stretnutí. Sestry v prvom rade žiadali, aby sa vyriešil nedostatok zdravotníckych pracovníkov, teda predovšetkým sestier. SKSaPA iba za prvé tri mesiace tohto roku vyradila z registra ďalších viac ako 460 sestier, ktoré odišli do dôchodku či do zahraničia, čím sa zvýšil počet chýbajúcich sestier na 12 460.


Sestry nie sú proti odmeňovaniu na základe zásluhovosti, ako to predpokladá vláda v materiáli, ale požadujú jasne nastavené merateľné ukazovatele a u všetkých zdravotníkov. Požiadavkou je aj zabezpečiť, aby sa v štruktúre ministerstva zdravotníctva vytvorila pozícia ministerskej sestry s patričnými kompetenciami.


Člen Rady a Prezídia SK SaPA Milan Laurinc očakáva, že minister zdravotníctva Tomáš Drucker v rámci dialógu a potrebných zmien okrem navrhnutia dvoch lekárov do pozícií štátnych tajomníkov, doplní svoje rady aj inými zdravotníckymi pracovníkmi do organizačnej zložky ministerstva a zriadi odbor ošetrovateľstva na čele s „ministerskou sestrou“. "Nemyslíme si, že sú to prehnané požiadavky, nakoľko objemom práce v zdravotníctve je ošetrovateľstvo a teda činnosti, ktorú sestry vykonávajú na prvom mieste, pretože majú naozaj fyzicky aj psychicky náročnú prácu. Ošetrovateľstvo je kľúčové aj vzhľadom na starnutie populácie. Navyše si treba uvedomiť, že sestru nemôže robiť hocikto,“ dodala Lazorová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona