Sestry špecialistky začali nahrádzať záchranármi

NETKY.SK • 27 December 2015, 11:05 • 2 min
Sestry špecialistky začali nahrádzať záchranármi

BRATISLAVA - Na niektorých oddeleniach a klinikách anestéziológie a intenzívnej medicíny (AIM) a Jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) v slovenských nemocniciach začali nahrádzať kvalifikované sestry špecialistky zdravotníckymi záchranármi.

slovakia

left justify in out

Upozorňuje na to Sekcia sestier pracujúcich v anestéziológií a intenzívnej starostlivosti Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA). Podľa SK SaPA sa tým môže priamo ohroziť kvalita špecializovanej intenzívnej starostlivosti a život pacientov, keďže zdravotnícki záchranári nemajú príslušné vzdelanie na výkon tohto povolania.


"Na základe platnej legislatívy musíme zamestnávateľov upozorniť, že nedostatok sestier nemôže byť kompenzovaný nadbytkom zdravotníckych záchranárov v praxi. Manažmenty ústavných zdravotníckych zariadení týmto vedome porušujú Výnos Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o minimálnych požiadavkách na personálne zabezpečenie a materiálno-technického vybavenia jednotlivých druhov zdravotníckych zariadení,“ konštatoval predseda Sekcie sestier pracujúcich v anestéziológií a intenzívnej starostlivosti a člen Rady a Prezídia SK SaPA Milan Laurinc. SK SaPA preto vyzýva zdravotnícke zariadenia, aby dodržiavali platnú legislatívu v oblasti personálneho zabezpečenia ústavných zdravotníckych zariadení a zriaďovateľov, aby vykonali kontroly a vyvodili opatrenia.


Ako ďalej povedal Laurinc, zdravotnícky záchranár ako erudovaný profesionál môže pracovať v ústavných zdravotníckych zariadeniach, ale len na oddeleniach Urgentného príjmu. Pre prácu na oddeleniach a klinikách anestéziológie a intenzívnej medicíny a Jednotkách intenzívnej starostlivosti podľa neho nemá potrebnú odbornú spôsobilosť. Na základe Výnosu MZ SR musia byť v každej zmene na jedného zdravotníckeho pracovníka v povolaní sestra na oddeleniach a klinikách anestéziológie a intenzívnej medicíny maximálne dvaja pacienti, na Jednotkách intenzívnej starostlivosti maximálne traja pacienti.


Do tohto počtu sa pritom nezarátava sestra, ktorá poskytuje anestéziologickú starostlivosť na operačnej sále. V každej zmene musí byť najmenej jedna sestra špecialistka s príslušným profesijným titulom. "Vzhľadom na akútny stav pacientov a náročnosť pracovných činností je nevyhnutné, aby bol v každej zmene na týchto pracoviskách k dispozícii jeden zdravotnícky asistent, alebo sanitár," tvrdí Laurinc. Bez dostatočného počtu zdravotníckeho personálu by podľa SK SaPA mohlo nastať priame ohrozenie kvality špecializovanej intenzívnej starostlivosti a života pacientov.


"Uvedomujeme si, že na Slovensku podľa štatistík OECD chýba vyše 12 000 sestier. Ministerstvo zdravotníctva SR by malo preto efektívne plánovať ľudské zdroje a ako regulátor usmerňovať vzdelávanie v jednotlivých zdravotníckych odboroch,“ dodal Laurinc.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona