Sestry sa zlepšenia zatiaľ nedočkajú, vraví komora po stretnutí s Druckerom

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 16:06 • 2 min
Sestry sa zlepšenia zatiaľ nedočkajú, vraví komora po stretnutí s Druckerom

BRATISLAVA - Sestry a pôrodné asistentky sa zlepšenia podmienok pre svoju prácu zatiaľ nedočkajú. Informovala o tom Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) po štvrtkovom stretnutí s ministrom zdravotníctva SR Tomášom Druckerom.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia komory ministra Druckera a štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Stanislava Špánika informovali o uzneseniach delegátov Snemu komory, ktorý sa konal 22. a 23. apríla v Poprade.


"Aj napriek tomu, že minister zdravotníctva deklaruje snahu o zlepšenie dialógu, ani toto konkrétne stretnutie neprinieslo žiadne závery. Stále sme žiaľ vo fáze, keď sa pripravujú analýzy zadefinovaných problémov, čo sa týka odmeňovania, kompetencií či nedostatku sestier,“ konštatovala prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová.


Zástupcovia komory informovali Druckera o aktuálnom počte sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku, a požiadali ho, aby situáciu akútne riešil. "Zatiaľ, čo v Rakúsku má totiž jedna sestra na starosti sedem pacientov, na Slovensku by sa mala starať o trinástich, ale reálne sa často venuje tridsiatim," upozornila komora v stanovisku. Podľa člena Prezídia a Rady SKSaPA Milana Laurinca sestry varovali šéfa rezortu, že vzdelávanie sestier na základe vzoru Českej republiky neprinesie viac sestier do systému, ale naopak spôsobí chaos a zhorší súčasný stav.


Druhou požiadavkou na ministra je spravodlivo a motivačne oceniť prácu sestier a pôrodných asistentiek na základe príslušných kompetencií. Komora chce tiež vytvorenie pozície ministerskej sestry s patričnými kompetenciami. "Pozícia ministerskej sestry nie je ničím novým, lebo už bývalý minister zdravotníctva Tibor Šagát sa na konferencii ministrov zdravotníctva v Mníchove zaviazal, že sestry by mali mať pozíciu ministerskej sestry a mali by sa podieľať na politike štátu a ošetrovateľstva zdravotnej starostlivosti," pripomenula Lazorová.

 

Hlavnou úlohou spomínanej pozície by mala byť koordinácia metodických riadení a ošetrovateľských postupov. Prezidentka doplnila, že kým lekári majú zastúpenie priamo na ministerstve, sestry túto možnosť ako najpočetnejšia skupina v zdravotníctve stále nemajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona