Sestry sa stretli s novým ministrom, jeho činy budú pozorne sledovať

NETKY.SK • 31 Marec 2016, 17:04 • 2 min
Sestry sa stretli s novým ministrom, jeho činy budú pozorne sledovať

BRATISLAVA - Sestry chcú pozorne sledovať, ako sa nový minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) bude správať pri riadení rezortu. Myslia si, že by ako krízový manažér mohol nechať za sebou nejaké výsledky, musí sa však podľa nich obklopiť odborníkmi z rezortu.

slovakia

left justify in out

Zhodli sa na tom dnes predstavitelia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) po prvom pracovnom stretnutí s ním na ministerstve.

 

Šéfka sesterskej komory Iveta Lazorová otvorila na stretnutí otázku platov. Stále trvá na garancii vyšších miezd, ako im priniesol od tohto roku nový zákon. Bude tlačiť na to, aby ho minister zapracoval do programového vyhlásenia vlády. V tejto veci chce byť rázna. "Naši členovia si žiadajú riešenie čo najskôr," povedala. Ak sa táto záležitosť podľa nej nevysvetlí, tak sestry "ťažko dostaneme naspäť do systému". Na Slovensku je ich stále menej a sú preťažené, podotkla. Pri tvorbe vyhlásenia ponúka komora Druckerovi odborné kapacity.

 

Lazorová je rada, že Drucker má vôľu so sestrami komunikovať. Upozornila, že stretnutie inicioval on. Nemyslí si, že by osoba ministra mala "dostatočnú silu na odpojenie chobotnice zo zdroja". Podľa nej na to treba vôľu viacerých. Verí však, že Drucker urobí všetko pre to, aby sa situácia v rezorte zlepšila.

 

Zriadenie ministerskej sestry na stretnutí komora zatiaľ neriešila. Plánuje o tom diskutovať na ďalšom pracovnom stretnutí. Sestry chcú prostredníctvom odborov napríklad riešiť aj návrat sestier do nemocníc, ktoré odišli pre hromadné výpovede.

 

Nový minister po tohtotýždňovom rokovaní vlády avizoval, že má záujem nájsť so sestrami konsenzus a dohodu. Čo sa týka ich požiadaviek, chce hľadať dohodu, ktorá bude udržateľná pre verejné financie i pre vzťah sestier s ministerstvom aj spoločnosťou.

 

O tom, či sa otvorí otázka platov sestier, Drucker ešte polemizovať nechcel. Najprv sa musí podľa svojich slov oboznámiť s problematikou. Považuje však za dôležité vytvoriť pre zamestnancov v sektore také podmienky, ktoré posilnia ich dôstojnosť. Chce tiež, aby boli radi, že pracujú na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies