Sestry sa sťažujú na nezáujem štátu, ministerstvo ich nechápe

NETKY.SK • 13 Máj 2014, 06:53 • 2 min
Sestry sa sťažujú na nezáujem štátu, ministerstvo ich nechápe

BRATISLAVA - Sesterské odbory sa sťažujú na nezáujem zo strany vlády a ministerstva zdravotníctva. Poukazujú na to, že aj keď sa na marcovom stretnutí na Úrade vlády SR hovorilo o pokračovaní dialógu ďalší týždeň, odvtedy trvá z ich strany "hrobové" ticho.

slovakia

left justify in out

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) preto vyzvalo premiéra Roberta Fica aj ministerku Zuzanu Zvolenskú na obnovenie dialógu a riešenie problémov sestier a pôrodných asistentiek.
      

Odbory zdôrazňujú, že riešenie platovej otázky sestier je aj v záujme vlády, ak chce stabilizovať situáciu v zdravotníctve. "Je preto pre nás nepochopiteľné, že vládni činitelia dokážu prejaviť záujem o problémy sestier a pôrodných asistentiek len vtedy, keď protestujeme v uliciach, pred objektívmi kamier a fotoaparátov médií. Pripomíname, že systematická snaha OZSaPA od svojho vzniku o zlepšenie sociálneho postavenia sestier a pôrodných asistentiek nie je bojom za právo na luxus pre túto profesijnú skupinu, ale je iba snahou vymaniť sestry a ich rodiny z existenčných problémov," konštatovala odborárska šéfka Monika Kavecká.
      

Ministerstvo kritike odborov nerozumie. Štát im podľa hovorkyne rezortu Martiny Šoltésovej ponúka garanciu reálneho naplnenia dohodnutých minimálnych platových podmienok pre pracovníkov v zdravotníctve tam, kde má reálny dosah, teda v štátnych nemocniciach. Priblížila, že o problematike sa rokuje so zástupcami vyšších územných celkov. Prvé stretnutie so zástupcami samospráv sa uskutočnilo v januári, následne koncom apríla.
      

"Cieľom stretnutí je spoločne nájsť optimálne riešenia tejto problematiky. MZ SR v súčasnosti čaká na podklady od jednotlivých samosprávnych krajov. Keď budeme mať k dispozícii všetky podklady, sfinalizujeme ich a budeme presne tak, ako sme povedali, pokračovať v ďalších rokovaniach ohľadne zákona o platoch," reagovala Šoltésová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona