Sestry sa chcú pre platy stretnúť s ministrom zdravotníctva Čislákom

NETKY.SK • 6 Január 2015, 13:42 • 2 min
Sestry sa chcú pre platy stretnúť s ministrom zdravotníctva Čislákom

BRATISLAVA - Sestry a pôrodné asistentky sa chcú s požiadavkou zákonnej garancie platov v neštátnych zdravotníckych zariadeniach obrátiť na ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

Keď o tejto požiadavke vlani v októbri rokovali s bývalou ministerkou rezortu Zuzanou Zvolenskou (nominantkou Smeru-SD), neuspeli.
      

"Budeme očakávať vecnú diskusiu a úprimnú snahu dohodnúť sa," povedala pre TASR prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová.
      

Sestrám sa nepáči, že pripravovaná novela zákona z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorá má upraviť mzdy pre 24 skupín zdravotníckych pracovníkov, počíta iba so štátnymi nemocnicami, ktorých je ministerstvo zriaďovateľom.
      

Lazorová pripomenula, že na stretnutí budú trvať aj na požadovanej výške základnej mzdy minimálne na úrovni 0,87-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve za predošlý rok, čo vychádza na asi 700 eur. Ministerstvo v pripravovanej novele stanovuje sestrám základnú mzdu minimálne na úrovni 0,81 násobku priemernej mzdy, teda približne 652 eur.
      

"Ďalej žiadame, aby sa za každé tri roky ošetrovateľskej praxe sestry alebo výkony pôrodnej asistencie zvýšili platy minimálne o 0,03-násobok priemernej mzdy a garantovanie platov sestier v zariadeniach sociálnych služieb a v školských zariadeniach, s následným postupným dorovnaním mzdy týchto zamestnancov," dodala.
      

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová TASR potvrdila, že v rokovaniach o pripravovanej novele budú pokračovať. Na poslednom stretnutí so SKSaPA ministerstvo zvýšenie základnej zložky mzdy o necelých 50 eur odmietlo, pretože sestrám za rok 2012 a 2013 zvýšili mzdy o takmer 30 percent.
      

"Mzdy môžeme garantovať tam, kde máme dosah, teda v štátnych zdravotníckych zariadeniach. V prípade neštátnych to nemôžeme tvrdiť," uviedla vlani v októbri riaditeľka tlačového oddelenia rezortu Zuzana Čižmáriková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies