Sestry rokovali s Čislákom, chceli by rozšíriť svoje kompetencie

NETKY.SK • 17 Február 2015, 14:57 • 2 min
Sestry rokovali s Čislákom, chceli by rozšíriť svoje kompetencie

BRATISLAVA - Sestry sa dnes po výmene na čele rezortu zdravotníctva prvýkrát pracovne stretli s ministrom Viliamom Čislákom (nominant Smer-SD). Okrem otázky ich mzdového hodnotenia s ním hovorili aj o kompetenciách Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) či možnom rozširovaní kompetencie sestier. Obe strany by sa za rokovacím stolom mali opäť zísť na budúci mesiac.

slovakia

left justify in out

Sestry naďalej požadujú úpravu miezd nielen v štátnych nemocniciach, ako ponúka ministerstvo, ale i v neštátnych zariadeniach, rovnako aj v sociálnych a školských. Podľa šéfky komory Ivety Lazorovej pokiaľ súkromníci fungujú z verejných zdrojov, možno legislatívne stanoviť minimálne mzdy pre sestry, ktoré pre nich pracujú.
     

Ministerstvo zdravotníctva označilo dnešné stretnutie za konštruktívne a ocenilo prístup komory a vôľu rokovať o kompromisoch. "Chcú, aby sa téma odmeňovania posunula. Rovnako to je zámerom a cieľom ministerstva zdravotníctva," povedala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.
     

Prezidentka SKSaPA avizovala, že sú pripravení na konštruktívne rokovania ohľadne odmeňovania. "Aby sme sa ako stavovská organizácia nestali brzdou pri príprave zákona," skonštatovala. Lazorová verí, že sa podarí dospieť aj ku konkrétnym záverom.
     

Sestry okrem toho volajú po rozšírení ich kompetencií o niektoré jednoduché diagnostické a liečebné úkony. Ako poukázala Lazorová, súčasné kompetencie nezodpovedajú vzdelaniu sestier. Vie si preto predstaviť, že by sestry v závislosti od špecializácie mohli vyberať stehy po operáciách či intubovať alebo extubovať pacientov.
     

Rezort potvrdil, že sa bude venovať aj otázke kompetencií sestier a ich možného rozšírenia. Tento krok by mal podľa komory pomôcť aj s nedostatkom zdravotníkov. "Tak ako sme sa rozhodli ísť cestou rozširovania kompetencií zdravotníckych asistentov, tak určite sa nebránime hovoriť na túto tému ani so sestrami," uzavrela Šoltésová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies