Sestry robia v nemocniciach i to, čo im nevyplýva z náplne práce a nemajú to zaplatené

NETKY.SK • 11 August 2016, 17:55 • 2 min
Sestry robia v nemocniciach i to, čo im nevyplýva z náplne práce a nemajú to zaplatené

BRATISLAVA - Sestry a pôrodné asistentky robia v súčasnosti i to, čo im nevyplýva z náplne práce a nemajú to zaplatené. Napriek tomu to robia pre potreby zdravotníckych zariadení. Poukázali dnes na to predstavitelia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) na tlačovej konferencii v Bratislave. Požadujú preto úpravu kompetencií zdravotníkov na základe ich vzdelania, praxe a vedeckovýskumných poznatkov.

slovakia

left justify in out

Komora vysvetľuje, že pre zdravotníkov by to bola motivácia ostať v systéme, sprehľadnenie odborných činností však má ísť "ruka v ruke" s úpravou miezd. "Sestry sa čoraz častejšie v záujme pacienta dostávajú do situácií, keď musia prekročiť svoje zákonné právomoci na pokyn nadriadených," poukázala prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová. Podľa nej tie činnosti by mal robiť lekár.

 

Skúsené sestry v niektorých zariadeniach napríklad cievkujú mužov a deti, zavádzajú a vyberajú kanylu do žily a zo žily pacienta, vyberajú stehy z operačných rán a upravujú dávky kontinuálnych liekov pri liečbe bolesti, upozornil Milan Laurinc zo SKSaPA. Komora navrhuje, aby sa tieto činnosti zapracovali do návrhu zákona, súčasné znenie vyhlášky ministerstva zdravotníctva to podľa nej definuje nedostatočne. "Sprehľadnenie kompetencií by pomohlo zlegalizovať súčasný stav," povedal Laurinc.

 

Rozšírenie právomocí by tiež podľa komory dokázalo zefektívniť prácu v ambulancii a znížiť čakanie pacienta na vyšetrenie. "Sestry by mohli predpisovať špecializovaný zdravotnícky obväzový materiál, inkontinenčné pomôcky, materiál na ošetrovanie rán, ale aj vybrané lieky a zdravotnícke pomôcky u pacientov, ktorí sú stabilizovaní v dlhodobej starostlivosti praktického lekára alebo špecialistu," vysvetlila Ľubica Husárová zo SKSaPA. Myslí si, že by tiež pri prvom kontakte s pacientom mohli odobrať anamnézu, indikovať základné laboratórne a röntgenologické vyšetrenia, zhotoviť EKG a zmerať fyziologické funkcie. "Dobrým príkladom je Poľská republika, kde sestry od vlaňajška môžu predpisovať lieky a zdravotnícke pomôcky," dodala Husárová.

 

Na kompetencie sestier sa chcú pozrieť vládni analytici, model kompetencií prehodnocuje aj ministerstvo zdravotníctva. Analytici sa plánujú zamerať na porovnanie počtu, nákladovosti a rozsahu výkonov zdravotných sestier na Slovensku a v zahraničí. "Cieľom je zistiť, či by zvýšenie počtu sestier a ich ohodnotenia mohlo zvýšiť efektívnosť výdavkov, ak by sa súčasne rozšíril rozsah výkonov, ktoré vykonávajú. Rovnakým spôsobom možno analyzovať aj zdravotných asistentov," píšu v priebežnej správe revízie výdavkov na zdravotníctvo.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies