Sestry pripravujú memorandum, jeho obsah je neznámy

NETKY.SK • 2 Október 2013, 16:38 • 2 min
Sestry pripravujú memorandum, jeho obsah je neznámy

BRATISLAVA - Protestné zhromaždenie zavŕšia sestry a pôrodné asistentky v piatok podaním memoranda na Úrad vlády SR. Čo konkrétne bude tento dokument obsahovať neuviedli, plánujú ho zverejniť až v piatok.

slovakia

left justify in out

Podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivety Lazorovej ho už majú načrtnuté, výsledok však vyplynie z diskusie medzi sestrami navzájom a poslancami. "Možno, že dostaneme podnety od poslancov nejaké zaujímavé, ktoré nás budú správnym smerom motivovať," povedala Lazorová. Sestry pozvali zákonodarcov do svojho výstražného stanového mestečka, ktoré sa nachádza pred úradom vlády na štvrtok.

O memorande sa sestry zmienili po stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou. Tá ich k sebe pozvala neplánovane, po tom, čo sa niektoré zo sestier zo stanového mestečka zjavili na ministerstve počas jej brífingu. Neplánované stretnutie neprinieslo žiadny posun. "Nič konkrétne sme sa nedozvedeli a nič konkrétne sme s pani ministerkou nevyrokovali," uviedla Lazorová. Ako doplnila predsedníčka sesterských odborov Monika Kavecká, aspoň sa vzájomne vyžalovali so svojimi profesijnými problémami. Sestry napriek tomu, že postoj ministerstva už poznajú, nie sú demotivované, v stanovačke chcú pokračovať aj naďalej. "Mienime v nátlakoch pokračovať, mienime ísť ďalej, aby sme si vymohli to, čo sme už raz absolvovali a to, čo nám patrí," uviedla Lazorová. O konkrétnych veciach nechcú nateraz hovoriť. Uvítali by však návštevu premiéra Roberta Fica v ich dočasnom táborisku. "Lebo vlastne nikdy sme túto problematiku na úrovni premiéra SR nerozdebatovali. Možno, že by zmenil názor, keby počul naše argumentácie," povedala Kavecká. Sestry sa následne presunuli z ministerstva zdravotníctva naspäť do stanového mestečka, kde strávia prvú noc.

Sestry stanujú pred úradom vlády od stredy od rána. Zotrvať tu plánujú až do piatku. Takouto formou protestu sa snažia poukázať na problémy zdravotníctva. Medzi inými i na zákon, ktorý im mal od apríla minulého roka garantovať minimálne mzdy od 640 do 928 eur v závislosti od dĺžky odbornej praxe. Ústavný súd SR však účinnosť zákona v lete minulého roka pozastavil, a v júni toho roka rozhodol, že je protiústavný. Ministerstvo zdravotníctva trvá na tom, že sestry v štátnych nemocniciach majú platy akoby zákon stále platil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies