Sestry požadujú zvýšenie miezd a následnú úpravu každé tri roky v zákone

NETKY.SK • 29 November 2015, 16:07 • 2 min
Sestry požadujú zvýšenie miezd a následnú úpravu každé tri roky v zákone

BRATISLAVA - Vedenie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) je rozčarované z vyhlásení Asociácie štátnych nemocníc (AŠN), ktorá chce sestrám a pôrodným asistentkám garantovať platy, ktoré sú im vyplácané už tri roky.

slovakia

left justify in out

 Konštatuje sa to vo vyhlásení zaslanom do redakcie TASR, ktoré podpísala Iveta Lazorová, prezidentka SKSaPA.

 

"Zdá sa, že riaditelia štátnych nemocníc, rovnako ako minister zdravotníctva Viliam Čislák, nerozumejú, resp. nechcú rozumieť požiadavkám sestier a pôrodných asistentiek a obhajujú vládny zákon, ktorý je zbytočný a nerieši problém zdravotníkov," skonštatovala vo vyhlásení.

 

Sestry podľa nej v žiadnom prípade nežiadajú garanciu neznižovania platov v platových dekrétoch, ale požadujú zvýšenie miezd a následnú úpravu každé tri roky v zákone, pričom trvajú na zvyšovaní miezd na základe odpracovaných rokov.

 

"Rovnako žiadame aj zákonom ošetriť každú sestru a pôrodnú asistentku bez ohľadu na to, kde pracuje. Žiadame, aby sa prijali také účinné opatrenia proti rozkrádaniu peňazí v zdravotníctve, aby sa peniaze využívali efektívne a aby sa o pacientov staral dostatok zdravotníkov, lebo inak je pacient ohrozený," doplnila Lazorová.

 

SKSaPA je podľa nej sklamaná z toho, že predseda predstavenstva AŠN, rovnako ako minister zdravotníctva Viliam Čislák, pokračujú s urážaním sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku namiesto toho, aby začali riešiť problémy v slovenskom zdravotníctve, ktoré vznikli pre neschopnosť, nečinnosť a ignoráciu jednak šéfa rezortu zdravotníctva, ale aj manažérov zdravotníckych zariadení.

 

"SKSaPA pristúpila k výpovediam preto, lebo nie sú naplnené požiadavky sestier v deklarácii, ktoré sa týkajú nielen platov. Vláda SR schválila legislatívu, na ktorú nie sú zabezpečené finančné zdroje, pričom dlhodobo nevie zabezpečiť dostatok zdravotníckych pracovníkov," uzavrela Lazorová.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies