Sestry počítajú politikom dni nesplnených sľubov

NETKY.SK • 10 Jún 2015, 12:36 • 2 min
Sestry počítajú politikom dni nesplnených sľubov

BRATISLAVA - Ministri zdravotníctva vo vláde Roberta Fica neboli za takmer tri roky schopní odstrániť protiústavné časti zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek.

slovakia

left justify in out

Tento stav trvá už 1 064 dní, teda od 11. júla roku 2012, kedy účinnosť zákona pozastavil Ústavný súd SR. Ten ho rok na to vyhlásil za protiústavný. Poukazuje na to Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA), ktorá verejne na svojej webovej stránke začala počítať politikom dni nesplnených sľubov. "Verejnosti, našim členom, ako aj všetkým zdravotníckym pracovníkom chceme dať najavo to, že sa tri roky nerieši situácia v odmeňovaní sestier a pôrodných asistentiek napriek tomu, že v roku 2011 štvrť milióna občanov požadovalo v petícii zlepšenie pracovných podmienok a samozrejme aj ohodnocovania sestier a pôrodných asistentiek," povedala prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová.

 

Po proteste pred parlamentom a ústavným súdom a stanovaní pred Úradom vlády SR ide o ďalšiu z radu aktivít sestier, ktorou sa snažia poukázať na túto situáciu. Komora pripomína, že s exministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou rokovali o platoch päťkrát. Vo februári tohto roka ich prijal jej nástupca, minister Viliam Čislák, ten mal dať podľa Lazorovej prísľub, že sa s nimi opätovne stretne k otázke platov, čo sa doteraz nestalo.

 

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) predstavilo návrh odmeňovania zdravotníkov premietnutý do koeficientov v novembri 2013. Platy mali byť vyjadrené ako konkrétny násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR spred dvoch rokov. MZ hovorilo o takzvanom nulovom koeficiente, ktorý znamenal, že mzdy by sa nepohli smerom nadol ani nahor, vysvetľovalo, že jeho ambíciou je len urobiť poriadok v odmeňovaní. Komora tento návrh pripomienkovala a na miesto koeficientu 0,81 pre sestry navrhovala aspoň 0,87. Myslí si, že v tomto bode by sa vedeli s ministerstvom dohodnúť, problém vidí skôr v tom, že zákon o odmeňovaní by sa netýkal zdravotníkov pracujúcich v neštátnych nemocniciach. Poukazuje pritom na to, že aj tieto zariadenia sú financované z verejných zdrojov a sestry pracujú vo verejnom

 

"Argument, že ministerstvo nemá dosah na neštátne zdravotnícke zariadenia, absolútne nie je akceptovateľný z našej strany," povedala Lazorová. Aká bude ďalšia aktivita komory v prípade, že sa veci nepohnú vpred, je podľa nej otázka na jej kolegyne, čo budú ochotné urobiť, aby sa situácia zmenila, ale i otázka na verejnosť, či bude ochotná podporiť sestry. Tiež podotýka, že každý politik by si mal uvedomiť, kam sa uberá zdravotná starostlivosť, či je lepšia ako v minulosti, či máme na Slovensku dostatočný počet zdravotníkov, lebo ak to tak nie je, je ohrozené zdravie občanov.

 

Hovorca MZ Peter Bubla hovorí, že návrh k platom je na stole. "Stojíme na tom, že vieme pokryť zariadenia, kde má štát dosah. Nechceme, aby to opäť nejakým spôsobom bolo v rozpore s ústavou, čiže je to o rokovaniach o hľadaní spoločného konsenzu," povedal Bubla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies