Sestry očakávajú, že sa v tomto roku vyrieši ich platová otázka

NETKY.SK • 5 Január 2015, 12:40 • 2 min
Sestry očakávajú, že sa v tomto roku vyrieši ich platová otázka

BRATISLAVA - Sestry od roku 2015 očakávajú skvalitnenie poskytovanej zdravotnej starostlivosti i zlepšenie podmienok pre zdravotníckych pracovníkov.

slovakia

left justify in out

"Sestry a pôrodné asistentky dúfajú, že vláda Roberta Fica v tomto roku konečne prijme novelu zákona, ktorá bude spravodlivo riešiť dlho odďaľované odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov," povedala pre TASR šéfka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Iveta Lazorová.
      

Rok 2015 by podľa jej slov mohol byť rokom, keď sa sestry a pôrodné asistentky dočkajú jasného zadefinovania svojich kompetencií. "Očakávame výrazné zmeny v zadefinovaní kompetencií sestier a pôrodných asistentiek podľa získaného stupňa vzdelania tak, ako to navrhujeme Ministerstvu zdravotníctva SR. Komora pracovala na týchto kompetenciách v priebehu roka 2014 a veríme, že sa nám podarí presadiť tieto zmeny v legislatíve v súlade s kompetenciami sestier a pôrodných asistentiek v celej únii."
      

Lazorová tiež poukázala na potrebu zriadenia pozície zastúpenia ministerskej sestry, k čomu sa SR zaviazala v rámci plnenia medzinárodných dohôd. Tá by mala v kompetencii riadenie, rozhodovanie a strategické plánovanie v odbore ošetrovateľstva a pôrodnej asistencie na Slovensku.
      

Pripomenula tiež nedoriešenú otázku zamestnávania sestier v zariadeniach sociálnych služieb. "Pozícia týchto sestier je naďalej otáznikom pre ich zamestnávateľov a nikto z kompetentných ministerstiev nemá záujem o riešenie tohto problému," konštatovala Lazorová. Tohtoročnou prioritou má byť pre komoru i pomoc agentúram domácej ošetrovateľskej starostlivosti pri rokovaniach s ministerstvom a zdravotnými poisťovňami tak, aby to neboli iba zdravotnícke zariadenia, ktoré sú na chvoste záujmu v zdravotníctve. Cieľom je aj zlepšiť spoluprácu s občianskymi združeniami pacientov.
      

Šéfka sesterskej komory upozornila, že slovenská populácia starne, čo spôsobuje zvýšenie nárokov na zdravotnú starostlivosť, zvlášť na ošetrovateľskú starostlivosť. "My ju vieme poskytnúť. Pevne preto veríme, že sa čím skôr dostanú do praxe technológie, ktoré uľahčujú nielen diagnostiku, ale aj liečbu ochorení. Pojem telemedicína a teleošetrovateľstvo je pre nás novou výzvou, na ktorú sme pripravené. Sestry v okolitých krajinách predpisujú pacientom nielen zdravotnícky materiál, ale aj lieky. A na to by sme sa mali zamerať aj u nás, pretože v konečnom dôsledku sa šetrí nielen čas, ale aj financie nás všetkých," zhrnula Lazorová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies