Sestry neštátnych zdravotníckych zariadení na ministerstve s platmi neuspeli

NETKY.SK • 29 Október 2014, 14:16 • 2 min
Sestry neštátnych zdravotníckych zariadení na ministerstve s platmi neuspeli

BRATISLAVA - Sestry a pôrodné asistentky neuspeli na ministerstve zdravotníctva s požiadavkou zákonnej garancie platov v neštátnych zdravotníckych zariadeniach.

slovakia

left justify in out

Chystajú sa preto obrátiť na poslancov. So šéfkou rezortu Zuzanou Zvolenskou (nominantka Smeru-SD) sa im nepodarilo v stredu (28.10.) vyrokovať ani požadovanú výšku základnej mzdy minimálne na úrovni 0,87-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve za predošlý rok, čo v súčasnosti vychádza na 700 eur.
     

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v pripravovanej novele zákona, ktorá má upraviť mzdy v štátnych nemocniciach pre všetkých zdravotníckych pracovníkov, stanovuje sestrám základnú mzdu minimálne na úrovni 0,81-násobku priemernej mzdy, teda 652 eur. „Od začiatku sa snažíme sestry presvedčiť, že konečne im niekto garantuje istú výšku príjmu, ktorá určite nebude nižšia ako doteraz,“ povedala riaditeľka tlačového oddelenia rezortu Zuzana Čižmáriková. 
   

 Zvýšenie základnej zložky mzdy o necelých 50 eur ministerstvo odmieta, zdôvodňuje to tým, že sestrám sa za posledné dva roky zvýšili mzdy o takmer 30 percent. "Tiež máme za to, že mzdy môžeme garantovať tam, kde máme dosah, teda v štátnych zdravotníckych zariadeniach. V prípade neštátnych to nemôžeme tvrdiť," poukázala Čižmáriková.
     

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová povedala, že na garancii platov sestier v neštátnych zariadeniach budú určite trvať a chcú sa obrátiť na poslancov v parlamente vo viere, že vládna strana Smer-SD ich podrží. O garanciu platov s následným postupným dorovnaním mzdy sa komora snažila aj v prípade platov sestier v zariadeniach sociálnych služieb a školských zariadeniach. Sestry tiež ministerstvo žiadali, aby sa každé tri roky ošetrovateľskej praxe alebo výkony pôrodnej asistencie zvýšili minimálne o 0,03-násobku priemernej mzdy.
     

"Ministerstvo zdravotníctva, ani ministerka zdravotníctva asi zrejme nemá úprimný záujem riešiť problematiku sestier v súvislosti s mzdovým ohodnotením," konštatovala Lazorová. Verí, že poslanci budú mať úprimnejší záujem riešiť ich problémy. Ministerstvo poukazuje, že otázka úpravy platov všetkých zdravotníkov sa otvorila po desiatich rokoch. Súčasný návrh považuje za férový.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies