Sestry nepochodili na MZ, chcú sa obrátiť na poslancov

NETKY.SK • 29 Október 2014, 09:50 • 2 min
Sestry nepochodili na MZ, chcú sa obrátiť na poslancov

BRATISLAVA - Svoje mzdové požiadavky chcú sestry najnovšie riešiť cez poslancov. Podľa nich totiž ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská nemá úprimný záujem o ich spravodlivé platové ohodnotenie.

slovakia

left justify in out

Konštatuje to prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Sestry reagovali na utorkové rokovania na pôde rezortu, na ktorom, ako tvrdia, ministerka odmietla všetky ich požiadavky.

 

"Žiaľ, po dlhom rokovaní sme dospeli k záveru, že ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská nemieni akceptovať ani jednu z požiadaviek sestier, ktoré sme uviedli v auguste tohto roku ako pripomienkovanie zákona 578/2004 Z.z. (zákona o poskytovateľoch zdravotnej straostlivosti, pozn. red.)," uviedla Lazorová. Verí, že poslanci, na ktorých sa plánujú obrátiť, budú mať úprimnejší záujem riešiť problémy sestier a pôrodných asistentiek. 

 

Lazorová pripomína, že už raz im zákonodarcovia garantovali minimálne mzdové nároky v legislatíve. Zákon prijatý v roku 2012 však platil len niekoľko mesiacov, keď Ústavný súd SR pozastavil jeho účinnosť. Rok na to rozhodol, že je protiústavný. Sestry sa označujú za legislatívnych bezdomovcov. V snahe upriamiť pozornosť kompetentných na ich situáciu už zorganizovali protest pre parlamentom, neskôr si zriadili stanové mestečko priamo pred úradom vlády. 

 

Komora požaduje, aby sa zákon, ktorý má riešiť odmeňovanie zdravotníkov, vzťahoval na všetky sestry bez ohľadu na to, v akom zdravotníckom zariadení pracujú. Domáhajú sa aj toho, aby sa ministerstvom zdravotníctva navrhované koeficienty zvýšili z 0,81 na 0,87 z priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Treťou požiadavkou komory je, aby sa každé tri roky ošetrovateľskej praxe sestry alebo výkony pôrodnej asistencie zvýšili minimálne o 0,03-násobok priemernej mzdy. "Štvrtá požiadavka smerovala ku garantovaniu platov sestier v zariadeniach sociálnych služieb a školských zariadení, s následným postupným dorovnaním mzdy týchto zamestnancov," dodala Lazorová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies