Sestry majú až bolestné skúsenosti z minulosti,preto ťažko uveria sľubom

NETKY.SK • 12 Január 2017, 13:58 • 2 min
Sestry majú až bolestné skúsenosti z minulosti,preto ťažko uveria sľubom

BRATISLAVA – Otázka sestier sa neriešila dlhodobo. Nie raz sa im v minulosti stalo, že sa nedostali na dôležité rokovania. Preto tak ťažko veria i súčasným sľubom šéfa rezortu zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD), vysvetľuje ministerská sestra Tatiana Hrindová.

slovakia

left justify in out

V rezorte zdravotníctva na odbore ošetrovateľstvo robí od augusta minulého roka, je členkou Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA). Sestry ju do tejto funkcie navrhli. "Skúsenosti z minulosti sú pre ne bolestné, ministerstvo a komora ale začali spoločnú cestu a musia sa spolu naučiť komunikovať," povedala Hrindová. Drucker im podľa nej otvoril dvere a je ústretový otvorenej komunikácii. Snaha je aj na strane komory, poukázala. Všetko chce ale podľa nej čas. "Nedá sa to urobiť zo dňa na deň," uviedla.

 

Hrindová priznala, že pôsobiť na takomto poste nie je pre ňu jednoduché. Vošla do "neznámeho priestoru". Predtým sa venovala psychiatrickému ošetrovateľstvu. "Učím sa komunikovať požiadavky sestier na úrovni ministerstva a požiadavky ministerstva na úrovni sestier," vysvetlila. V názorových nezhodách Druckera a sesterskej komory sa definitívne neprikláňa ani na jednu zo strán. "Svet nie je jednofarebný, má viacero odtieňov," odpovedala na otázku TASR.

 

Rokovania sestier s ministerstvom označila za neľahké. "Nemožno očakávať, že pri prednese požiadavky, ju rezort bude kvitovať napriek nesúhlasu všetkých ostatných zúčastnených strán," uviedla Hrindová. Na druhej strane by si vedela predstaviť lepšie manažovanie rokovaní o vyhláške, ktorá má posilniť kompetencie zdravotníckym asistentom. Lekárske a zdravotnícke organizácie s ňou súhlasia, sesterská komora nie.

 

Ona sama by sa viac stotožnila s tým, ak by asistenti vykonávali niektoré výkony pod dohľadom sestry, čo prízvukuje aj komora. Plánovaná vyhláška to takto nedefinuje. Títo pracovníci by mali byť podriadení lekárovi. Rezort zdravotníctva však argumentuje, že v "návrhu taxatívne neurčuje, kto bude riadiť asistenta, za indikáciu liečby ale zodpovedá lekár".

 

"Uvidíme, čo táto úprava prinesie, zatiaľ majú sestry obavy, čo to urobí v praxi. Nechcem však povedať, že to neprinesie prínos, možno to vytvorí priestor na to, aby sa sestry vedeli venovať viac svojim špecifickým činnostiam," povedala Hrindová. Podotkla však, "že rokovania sú o konsenze a k nemu došlo".

 

Ministerstvo zdravotníctva plánuje posilniť kompetencie i sestrám, návrh by mal byť hotový koncom tohto januára. Majú sa im odstupňovať podľa vzdelania, väčšie právomoci by mali mať aj v oblasti ošetrovateľstva. Hrindová v tom vidí potenciál, je podľa nej snaha to zefektívniť. Stotožňuje sa s názorom rezortu, že domáce ošetrovateľstvo je takisto prioritnou témou. K najvýznamnejšiemu posilneniu kompetencií by malo podľa nej dôjsť u sestier s pokročilou praxou. "Teda by malo ísť o tie s vysokoškolským vzdelaním, istou špecializáciou a určitými rokmi praxe," dodala.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies