Sestry JIS žilinskej fakultnej nemocnice dali výpovede

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 17:16 • 2 min
Sestry JIS žilinskej fakultnej nemocnice dali výpovede

ŽILINA - Dvadsaťštyri z 25 zdravotných sestier centrálnej Jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) žilinskej fakultnej nemocnice podalo v piatok hromadnú výpoveď pre nezvládnuteľný počet nadčasových hodín. Riaditeľ nemocnice Štefan Volák hrozí, že ak nebude mať dosť sestier, centrálnu JIS zatvorí a intenzívnu starostlivosť o pacientov vráti na jednotlivé oddelenia.

slovakia

left justify in out

Ako na piatkovom brífingu uviedla predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká, sestry sú enormne preťažované nadčasovou prácou. "V takej miere, že je to nezvládnuteľné pre bežného človeka. Zaťaženosť sestier spôsobuje ich totálnu vyčerpanosť a syndróm vyhorenia. Nechceme, aby tieto riziká znášal pacient, preto žiadame, aby sestry neboli preťažené nadčasovou prácou viac ako desať hodín mesačne," uviedla. Sestry vo výzve adresovanej vedeniu nemocnice tiež žiadajú možnosť čerpať za nadčasy náhradné voľno. Podľa Kaveckej problém s neúnosným počtom nadčasov, keď niektoré z 25 sestier centrálnej JIS musia ťahať aj 22 dvanásťhodinových služieb mesačne, by vyriešilo prijatie ďalších sedem sestier. 

 

Riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Štefan Volák nerozumie hromadnej výpovedi, ktorú sestry podali, pretože podľa neho o všetkom diskutovali ešte minulý týždeň a dohodli sa na požadovanom znížení počtu nadčasov, ako aj na čerpaní náhradného voľna a preplácaní nadčasových hodín. 

 

"Dohodli sme, že vytvoríme také časové podmienky, aby nové nadčasové hodiny nevznikali, alebo vznikali len minimálne. A tiež sme sa dohodli, že nadčasové hodiny, ktoré doteraz majú, preplatíme v šiestich častiach sestrám v rámci celej nemocnice, aby sme nikoho nediskriminovali. A to odčerpaním nadčasových hodín plus od 1. marca začíname platiť všetky aktuálne vzniknuté nadčasové hodiny a od 1. júna do konca roka preplatíme tie zostávajúce nadčasové hodiny, ktoré nám zostali z minulosti. Tak, aby sme k 1. januáru 2016 nemali žiadnu nadčasovú hodinu,“ reagoval na hromadnú výpoveď sestier Volák. "Dnes sme sa so sestrami dohodli, že oni sa najneskôr do utorka znovu stretnú, pretože dnes tu neboli všetky, a nech mi dajú svoje rozhodnutie, ale také, ktoré bude jasné,“ doplnil Volák. Nemocnica má pritom podľa neho v súčasnosti sestier akurát a na apríl sú už služby rozpísané tak, že pokiaľ sa niečo mimoriadne nestane, tak nevznikne žiadna nadčasová hodina. 

 

Ak však sestry výpovede nestiahnu, Volák pripúšťa, že bude musieť centrálnu JIS zrušiť. "Nerád by som k tomu pristúpil, ale to je jednoduché riešenie, proste tie lôžka zatvorím. Lebo centrálna JIS vznikla na oddelení bývalého ARO, kde materiálno-technické predpoklady boli už relatívne dobre vytvorené. A my sme to doplnili o nejakú diagnostickú techniku a využili sme to, že sme tu mali také priestory, aby sme ten štandard starostlivosti o pacienta zvýšili. Ale v podstate nie je nič jednoduchšie, ako vydať rozhodnutie, že to ruším,“ povedal riaditeľ žilinskej fakultnej nemocnice Štefan Volák. 

 

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek podľa jej prezidentky Ivety Lazorovej považuje rozhodnutie sestier za "krok zúfalstva z dlhodobo nahromadených problémov, ktoré sú jednoznačne výsledkom neschopnosti manažmentu nemocnice". Zároveň komora vyzvala ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, aby okamžite odvolal riaditeľa nemocnice a spravil poriadok. Problémy, ktoré sestry požadujú zmeniť, nie sú len problémom Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline, ale týkajú sa väčšiny zdravotníckych zariadení. Podľa prezidentky sa preto nedá vylúčiť, že v blízkej budúcnosti podajú sestry výpovede aj v iných zdravotníckych zariadeniach a preto by kompetentní mali bezodkladne systémovo riešiť nahromadené problémy. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies