Sestry Fialkové majú podporu aj od ministrov, Gajdoš a Lubyová vyzývajú SZB, aby im nebránil reprezentovať

NETKY.SK • 28 November 2018, 13:46 • 2 min
Sestry Fialkové majú podporu aj od ministrov, Gajdoš a Lubyová vyzývajú SZB, aby im nebránil reprezentovať

BRATISLAVA - Minister obrany Slovenskej republiky Peter Gajdoš a ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová na stredajšom spoločnom vyhlásení v priestoroch Úradu vlády SR podporili biatlonistky Paulínu a Ivonu Fialkové, ktoré sa nedokážu dohodnúť na zmluve o reprezentácii so Slovenským zväzom biatlonu (SZB).

slovakia

left justify in out

Obaja vládni predstavitelia sú na strane športovkýň a veria, že úspešné olympioničky budú môcť nastúpiť v národných farbách už na najbližších pretekoch Svetového pohára, ktoré sa uskutočnia od 2. do 9. decembra v slovinskej Pokljuke.

 

"Zákaz reprezentovať Slovensko považujeme za absolútne neopodstatnený. Sestry Fialkové sú členkami VŠC Dukla Banská Bystrica a boli pripravované na to, aby mohli pôsobiť v národnom tíme. Do ich prípravy boli vložené nemalé prostriedky aj úsilie realizačného tímu. SZB by to mal zohľadniť aj pri svojom rozhodnutí. Slovensko nemôže hazardovať s takými športovkyňami, pretože ich nemáme nadbytok. Preto apelujem na SZB, aby zvrátil svoje rozhodnutie a zvíťazil zdravý rozum. Verím, že sa nájde kompromis, pretože naše talentované biatlonistky chcú reprezentovať Slovensko a my im to musíme umožniť," vyjadril sa Peter Gajdoš.

Podobný názor má aj ministerka Lubyová, ktorá poukazuje na to, že je vo verejnom záujme, aby sestry Fialkové naďalej reprezentovali Slovensko. "Chceme vyzvať SZB, aby nebrzdil účasť našich športovkýň v reprezentácii. Ide o verejný záujem, keďže príprava športovkýň bola realizovaná masovo z verejných zdrojov. Peniaze daňových poplatníkov išli na prípravu sestier Fialkových a bolo by neprimerané, ak by ich pár bodov zmluvy delilo od reprezentácie. Chápem, že sa to musí vyriešiť a dohodnúť, ale tieto nároky sa môžu doriešiť aj po pretekoch," hovorila Martina Lubyová.

V prípade, že SZB svoje stanovisko nezmení a nepovolí sestrám Fialkovým štart na podujatiach SP, môže ministerstvo dodatočne zasiahnuť. "Ak bude zmarená možnosť reprezentovať, bude to mať dozvuky aj v právnej rovine. V tomto prípade momentálne koná hlavná kontrolórka športu a na základe jej nálezov môžeme prípadne uplatniť nejaké sankcie," dodala ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies