Sestry a pôrodné asistentky žiadajú riešiť ich mzdy

NETKY.SK • 2 Október 2014, 12:59 • 2 min
Sestry a pôrodné asistentky žiadajú riešiť ich mzdy

BRATISLAVA - Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) spolu so Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) vyzývajú Ministerstvo zdravotníctva SR, aby urýchlene pristúpilo ku komplexnému riešeniu ich sociálneho postavenia aspoň na úrovni zrušeného zákona o mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek.

slovakia

left justify in out

Sestry a pôrodné asistentky sú pritom pripravené organizovať ďalšie akcie poukazujúce na neprijateľný stav legislatívneho bezdomovectva sestier a pôrodných asistentiek, ktorý má podľa nich priamy dopad na kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti v našom zdravotníctve.

 

Ako uvádzajú v tlačovej správe, uplynul presne rok od toho, čo spolu postavili pred Úradom vlády SR stanové mestečko ako prejav nespokojnosti s dlhodobým neriešením sociálneho postavenia sestier a pôrodných asistentiek. "Po roku, žiaľ, musíme konštatovať, že sa ich sociálne postavenie nijakým spôsobom nezlepšilo," tvrdia sestry a pôrodné asistentky. Ministerstvo zdravotníctva SR podľa nich dlhodobo a cieľavedome vytvára ilúziu, že sa v sociálnom postavení sestier niečo pripravuje, v skutočnosti len z mesiaca na mesiac odkladá riešenie nahromadených problémov. Rezort zdravotníctva sa podľa sestier a pôrodných asistentiek zároveň vybral nesprávnou cestou, keď chce jedným zákonom riešiť mzdové nároky všetkých zdravotníckych pracovníkom s výnimkou lekárov. 

 

Za absolútne neprijateľný prístup považujú snahu ministerstva zdravotníctva o legislatívne zakotvenie delenia sestier na štátne a neštátne. "Uvedený návrh pritom predpokladá, že sestry pracujúce v zdravotníckych zariadeniach, kde nie je zriaďovateľom štát, by mali byť v otázke finančného ohodnotenia znevýhodnené," tvrdia sestry a pôrodné asistentky. Pre OZ SaPA a SK SaPA je to neprijateľné. "Kvalifikačné nároky a náročnosť práce je pri obidvoch skupinách sestier a pôrodných asistentiek rovnaká a štátne, ako aj neštátne zdravotnícke zariadenia sú v prevažnej miere financované z verejných zdrojov. Preto aj sestry pracujúce v neštátnych zariadeniach majú mať rovnaké garancie miezd," dodávajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies