Šesťročný Maxence získal protézu ruky vďaka 3D tlačiarni

NETKY.SK • 17 August 2015, 13:00 • 2 min
Šesťročný Maxence získal protézu ruky vďaka 3D tlačiarni

BRUSEL - Maxence Contegal má šesť rokov a dnes sa stane prvým dieťaťom z Francúzska, ktorý vďaka novej technológii trojrozmernej tlače (3D) dostane protézu ruky, uvádza belgická televízna stanica RTBF.

slovakia

left justify in out

Maxence z juhofrancúzskeho mesta Cessieu sa narodil s atrofiou pravej ruky a dostal šancu používať protézu, ktorá je vďaka novej technológii lacná a svojím prevedením môže byť aj zábavná. A je hlavne vnímaná ako dobrá správa pre deti, ktoré sú postihnuté agenézou, čiže vrodeným chýbaním alebo nevyvinutím orgánov alebo ich častí.

 

"Vôbec nejde o lekársky zákrok. Nepôjde o operáciu. Protéza je na suchý zips a môže byť ľahko odstránená," uviedla pre francúzske médiá matka malého chlapca Virginia Contegalová.

 

 

Maxenceovi rodičia sa po pôrode rozhodli, že ich syn nebude nosiť klasickú lekársku protézu. Teraz vďaka vedeckému pokroku si dokonca mohol vybrať farbu protézy podľa svojho výberu - rozhodol sa pre ruku "superhrdinu", na protéze bude veľké písmeno M a pod ním nápis "superMax".

 

Prínosom tohto typu protézy je, že sa môže ľubovoľne odstrániť a v prípade jej straty alebo poškodenia nepôjde o veľkú finančnú záťaž, lebo protéza z 3D tlačiarne stojí 50-200 eur, v závislosti na svojej veľkosti.

 

Súrodenci malého chlapca - dve sestry a brat - sa narodili bez postihnutia končatín. Jeho rodičia zatiaľ za protézu nezaplatili, náklady idú na konto amerického združenia e-Nable, ktoré už viacerým deťom v anglosaských krajinách umožnilo ťažiť z výhod novej technológie. Maxence bude prvé dieťa z frankofónnej krajiny, ktoré získa umelú ruku touto cestou.

 

Koncom marca ruku prostredníctvom 3D tlačiarne získala aj sedemročná Američanka Faith Lennoxová, ktorej lekári amputovali ľavú ruku vo veku deväť mesiacov. Protéza pre malú Faith stála 50 dolárov.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies