Zdravotníkom vo FN Žilina sa nepáči nová centrálna JIS

NETKY.SK • 7 Máj 2014, 15:15 • 2 min
Zdravotníkom vo FN Žilina sa nepáči nová centrálna JIS

ŽILINA - Sestrám a lekárom žilinskej fakultnej nemocnice sa nepáči spojenie štyroch špecializovaných jednotiek intenzívnej starostlivosti (JIS) do jednej centrálnej.

slovakia

left justify in out

„Podľa predsedníčky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Moniky Kaveckej sestry, ktoré sa dvadsať rokov starali o pacientov na špecializovanej JIS-ke, majú obavu z preorientovania sa na starostlivosť o pacientov z rôznych oddelení. Bez akéhokoľvek zaučenia či nejakej prípravy sme boli postavené do služieb. Napríklad sestra z ortopédie sa bude starať aj o neurochirurgických pacientov, čo je dosť špecifické. Predsa ak erudovaná sestra, ktorá robí dvadsať rokov na ortopedickej JIS-ke a teraz sa má začať starať o neurochirurgických pacientov, je to dosť náročné, je to viac-menej obava,“ povedala Kavecká.

 

Podľa hovorkyne nemocnice Márie Koporecovej je to nezmysel. „Určite nedopustíme, aby bol nejakým spôsobom poškodený pacient. Každá jedna sestra, ktorá pracuje na novej centrálnej JIS-ke, spĺňa odbornú spôsobilosť. V praxi nerozlišujeme pojem chirurgická, ortopedická či neurochirurgická sestra. Jednoducho, na centrálnej JIS-ke sa kumuluje špičkovo vyškolený personál a práve preto, že je to na jednom mieste, môžeme si dovoliť kvalitu aj čo sa týka personálu, aj vybavenia,“ reagovala Koporecová.

 

Lekári zas majú obavu, že nižší počet lôžok na novej centrálnej JIS-ke nebude pre žilinský región stačiť. „Novovytvorená centrálna jednotka intenzívnej starostlivosti nespĺňa podľa našich predstáv priestory ani počet lôžok pre potreby tohto regiónu. Určite aj z hľadiska personálu, aj kontroly zdravotného stavu pacienta, či zo strany sestier alebo lekárov, by bolo omnoho lepšie pôvodné riešenie so štyrmi JIS-kami,“ povedal žilinský lekár a zástupca Lekárskeho odborového združenia Boris Babiš. Podľa hovorkyne nemocnice počet reálne využívaných lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa nezníži. „Vychádzame z 18-mesačnej analýzy vyťaženosti a obsadenosti pôvodných štyroch JIS-iek, to znamená, že pre tento krok sme sa rozhodli na základe predchádzajúceho hodnotenia. Z pôvodne 27 lôžok bolo 11 trvale neobsadených, teraz máme na centrálnej JIS-ke 15 lôžok a v rámci nového režimu aj pooperačnú izbu s ôsmimi lôžkami. Počet lôžok teda ohrozený nie je, zmenilo sa akurát priestorové rozmiestnenie jednotiek intenzívnej starostlivosti,“ reagovala Koporecová. 

 

Spájanie neurochirurgickej, chirurgickej, traumatologickej a ortopedickej jednotky intenzívnej starostlivosti do jednej centrálnej sa podľa Koporecovej deje postupne, zatiaľ boli presťahované ortopedická a neurochirurgická JIS-ka a jej pacienti a personál. Jedna centrálna JIS-ka s pooperačnou izbou má priniesť výhody hlavne pacientom. „Štyri pôvodné JIS-ky boli roztrúsené a mali isté rezervy. Zvýšenie kvality zdravotnej starostlivosti dosiahneme práve tým, že ich centralizujeme do jedného miesta, kde tak môžeme sústrediť aj kvalitné vybavenie a personál. Pacient získa vyšší štandard. Rozšírili sme možnosti centrálneho monitorovacieho priestoru, je tam nový kamerový systém, nakúpili sme nové postele, to znamená, že naozaj ideme v ústrety vyššej kvalite zdravotnej starostlivosti a zároveň sústredeniu vysoko špecializovaného erudovaného personálu na jednom mieste,“ povedala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Mária Koporecová. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona