Šestnásť krajín EÚ oficiálne oznámilo zámer vytvoriť Európsku prokuratúru

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 17:21 • 2 min
Šestnásť krajín EÚ oficiálne oznámilo zámer vytvoriť Európsku prokuratúru

BRUSEL - Šestnásť členských krajín vrátane Slovenska oznámilo dnes trom hlavným inštitúciám Európskej únie - Európskej komisii, Európskej rade a Európskemu parlamentu - svoj zámer vytvoriť Európsku prokuratúru (EPPO).

slovakia

left justify in out

Šestnásť členských krajín pre zriadenie EPPO využije tzv. mechanizmus posilnenej spolupráce. Európska prokuratúra bude mať na starosti vyšetrovanie trestných činov proti finančným záujmom Únie a súdne stíhanie ich páchateľov.

 

Oficiálne oznámenie podpísalo 16 z 28 súčasných členských krajín EÚ: Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Česko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Litva, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Španielsko. Ostatné členské štáty (s výnimkou Británie, ktorá sa chystá na ukončenie členstva) sa môžu rozhodnúť pre spoluprácu v tejto oblasti kedykoľvek pred alebo po prijatí nariadenia o vzniku EPPO.

 

Maltský minister spravodlivosti Owen Bonnici dnes v mene maltského predsedníctva v Rade EÚ uviedol, že hoci sa Malta nezúčastňuje na posilnenej spolupráci pre EPPO, ako krajina predsedajúca EÚ pracuje v prospech rýchleho prijatia príslušného nariadenia a dosiahnutia medziinštitucionálnej dohody už v najbližších mesiacoch.

 

Nariadenie, ktorého text sa zrodil počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ, musí získať súhlas Európskeho parlamentu pred tým, ako nadobudne konečnú platnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies