Šestica zakladajúcich členov EÚ vyzvala na okamžité začatie rozhovorov o brexite

NETKY.SK • 25 Jún 2016, 15:30 • 2 min
Šestica zakladajúcich členov EÚ vyzvala na okamžité začatie rozhovorov o brexite

BERLÍN - Šestica zakladajúcich členov Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS), z ktorého sa zrodila Európskej únia, dnes vyzvala na rýchle začatie rokovaní o vystúpení Británie z bloku s odôvodnením, že zvyšných 27 členov únie musí myslieť na budúcnosť.

slovakia

left justify in out

Ministri zahraničných vecí Nemecka, Francúzska, Talianska, Belgicka, Holandska a Luxemburska po stretnutí v Berlíne vyzvali Britániu, aby svoj odchod neodkladala a premiéra Davida Camerona, aby odstúpil skôr, ako plánoval.

 

Británia musí uplatniť článok 50 Lisabonskej zmluvy "čo možno najskôr", aby sa začali rokovania o brexite, informoval nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier po stretnutí s partnermi v Berlíne. Po aktivácii tohto článku bude mať Británia dva roky na vyjednanie podmienok svojho odchodu.

 

Británia by sa nemala "hrať hru na mačku a myš" odkladaním rokovaní o svojom vystúpení, pretože by to predĺžilo obdobie trhovej neistoty u oslabenej ekonomiky EÚ, citovala agentúra DPA luxemburského ministra zahraničných vecí Jeana Asselborna.

 

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault dodal, že Cameron musí odstúpiť a byť nahradený "v nadchádzajúcich dňoch" a to napriek jeho oznámeniu v piatok, že o jeho nástupcovi rozhodne až výročný zjazd konzervatívcov v októbri.

 

Stretnutie šéfov diplomacií šestice zakladajúcich členov EHS sa uskutočnilo vo Ville Borsig, ktorú nemecký rezort diplomacie využíva na ubytovanie hostí. Ministri tam riešili ďalšie kroky a konzultovali svoje názory vo veci reformy EÚ, ktorá by umožnila euroskeptickejším členom voľnejší vzťah s Bruselom.

 

Reforma, ktorú navrhujú Nemecko a Francúzsko, má zabrániť krajinám so silnými euroskeptickými hnutiami ako je Francúzsko a Holandsko, aby usporiadali rovnaké hlasovania o odchode z EÚ ako Británia, v ktorej sa pre odchod rozhodlo 52 percent hlasujúcich.

 

"Musíme dostať príležitosť ukázať, že Európa je potrebná, ale tiež schopná konať" vo veciach ako je utečenecká kríza a nezamestnanosť mládeže, dodal po stretnutí Steinmeier.

 

EHS založili v roku 1957 vtedajšie Západné Nemecko, Francúzsko, Taliansko a krajiny Beneluxu - Belgicko, Holandsko a Luxembursko.

 

Stretnutie šestice krajín v Berlíne čelilo kritike tých, ktorí argumentujú, že akýkoľvek pokus o reformu by mal zahŕňať všetkých 27 členských krajín.

 

Steinmeier dnes v reakcii na to povedal, že o brexite sa bude v ďalších dňoch viesť "veľa rôznych konverzácií". "Teraz si musíme vypočuť jeden druhého ... zistiť, kde je priestor na menévrovanie," vysvetlil.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová bude v pondelok, ešte pred bruselským summitom EÚ, hostiť v Berlíne prezidenta EÚ Donalda Tuska, talianskeho premiéra Mattea Renziho a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona