Sesterské odbory odmietajú ministerskú úpravu platov, nevylučujú štrajk

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 15:22 • 2 min
Sesterské odbory odmietajú ministerskú úpravu platov, nevylučujú štrajk

BRATISLAVA – Sesterské odbory nesúhlasia s právnou normou ministerstva zdravotníctva, ktorá má upraviť odmeňovanie zdravotníkov v štátnych nemocniciach. Garanciu platov požadujú aj pre neštátne zariadenia.

slovakia

left justify in out

Šéfka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Monika Kavecká dnes pre TASR uviedla, že nevylučuje štrajk, pokiaľ sa do jesene nič nezmení. Odbory sa dnes obrátili otvoreným listom na predsedu vlády SR Roberta Fica. „Už ďalej nemáme chuť byť tie dobré, ktoré budú poslušne čakať, kedy sa im ujdú odrobinky. Nastal čas, kedy už nestačia slová a musíme prejsť k činom," napísala v ňom Kavecká.

 

Sestry dali Ficovi a ministerstvu zdravotníctva (MZ) čas na riešenie situácie do septembra. „Vyzývame na iniciovanie okrúhlych stolov, ktoré nebudú iba hrou na dialóg a dokážu zvrátiť hroziacu horúcu jeseň,“ odkázali v liste. Odborom prekáža aj navrhovaná výška koeficientov pre sestry v štátnych nemocniciach. Upozorňujú, že nezlepšuje ich postavenie, pretože už dnes zarábajú viac, ako navrhuje ministerstvo. OZSaPA preto iniciovalo aj hromadnú pripomienku k novele zákona.

 

Právna norma upravuje mzdy 24 zdravotníckych profesií v nemocniciach, ako farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár s výnimkou lekárov. Návrh stanovuje minimálnu výšku ich základnej zložky mzdy podľa vzoru úpravy platov lekárov. Napríklad sestra má mať rovnako ako verejný zdravotník či fyzioterapeut základnú zložku mzdy najmenej vo výške 0,81-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve spred dvoch rokov.

 

Ministerstvo zdravotníctva predložilo novelu do pripomienkového konania nedávno, na jej príprave pracovalo mesiace. Návrh má reagovať aj na rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý v roku 2013 označil zákon o mzdách sestier za protiústavný. "Dôležité je, že už máme zákon o spoločnom odmeňovaní všetkých zdravotníckych pracovníkov, teda nielen sestier a pôrodných asistentiek. Rovnako dôležité je akcentovať skutočnosť, že MZ SR môže ovplyvniť zmeny len v zdravotníckych zariadeniach, na ktoré má priamy dosah," povedal minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies