Sesterské odbory na Slovensku chcú rozšíriť svoju pôsobnosť

NETKY.SK • 25 November 2017, 17:02 • 2 min
Sesterské odbory na Slovensku chcú rozšíriť svoju pôsobnosť

BRATISLAVA - Sesterské odbory na Slovensku chcú rozšíriť svoju pôsobnosť. Vyplýva to z akčného plánu, ktorý v sobotu na svojom zasadnutí odsúhlasila Rada predsedov Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA).

slovakia

left justify in out

Podľa neho chcú otvoriť ďalšie organizácie v nemocniciach, v ktorých doteraz združenie nepôsobilo. Informovala predsedníčka združenia Monika Kavecká.

 

"Chceme, aby rok 2018 znamenal akceleráciu v ďalšom zápase o lepšie pracovné podmienky a spravodlivé ohodnotenie sestier a pôrodných asistentiek, čo je dôležité aj pre zachovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre pacientov," skonštatovala Kavecká. Odborové združenie verí, že po zmenách, ktoré priniesli novembrové voľby do vyšších územných celkov (VÚC), sa to podarí. "Naša skúsenosť hovorí, že tam, kde pôsobia aktívne sesterské odbory, je ohodnotenie sestier vyššie aj o 15 percent oproti priemeru," dodala Kavecká.

 

Sestry kritizujú svoje pracovné podmienky dlhodobo. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že robí maximum pre ich zlepšenie. V tejto súvislosti pripomínalo, že v nemocniciach sa im platy valorizujú v pravidelných intervaloch na základe tzv. mzdového automatu. Po novom majú mať sestry aj viac kompetencií. Ich štúdium tiež majú v budúcnosti zatraktívniť štipendiá.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies