Šesť z desiatich stavebných firiem na Slovensku pociťuje nedostatok kapacít

NETKY.SK • 22 September 2015, 14:40 • 2 min
Šesť z desiatich stavebných firiem na Slovensku pociťuje nedostatok kapacít

BRATISLAVA – Stavebné firmy na Slovensku začínajú riešiť problém s nedostatkom realizačných kapacít, ten v súčasnosti trápi 59 % spoločností. Vyťaženie ich kapacít rýchlo rastie, v priemere sú aktuálne vyťažené na 88 % a vo veľkých firmách až na 95 %. Vyplýva to z najnovšej analýzy slovenského stavebníctva za 3. štvrťrok, ktorú pravidelne pripravuje spoločnosť CEEC Research.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla, práce majú stavebné spoločnosti čím ďalej viac. Stavebná produkcia v prvých siedmich mesiacoch medziročne vzrástla o 15 %. S objemom práce rastie tiež vyťaženie kapacít firiem. Priestor pre prijímanie nových zákaziek majú ich riaditelia podľa analýzy obmedzený. Zamestnanci aj stroje idú v mnohých firmách naplno. Celkový priemer trhu ukazuje na 88-% vyťaženie kapacít, čo predstavuje výrazný rast zo 65 % pred pol rokom aj oproti obdobiu pred troma mesiacmi (81 %).

 

Najviac práce majú podľa analýzy veľké stavebné spoločnosti, ich riaditelia potvrdili vyťaženie na 95 %. Stredným a malým firmám chýba do úplného naplnenia 13 %. Spoločnosti zaoberajúce sa pozemnou výstavbou hovoria o vyťažení na 89 %, tie, ktoré stavajú dopravnú infraštruktúru, o naplnení na 86 %.

 

Riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek upozornil, že viac zákaziek prinieslo okrem príjemných starostí aj tie negatívne. S prísunom práce chýbajú v stavebníctve ruky. „Štvrtina (24 %) spoločností si sťažuje na nedostatok zamestnancov naprieč celým odborom. Viac než tretine (35 %) chýbajú niektoré profesie. V stavebníctve chýbajú vyučení tesári, stolári, elektrikári, železničiari, ale aj strojníci a zámočníci,“ opísal.

 

Na trhu nechýbajú iba zamestnanci, ale tiež subdodávatelia. Problém s dostatkom subdodávateľských firiem má takmer polovica (47 %) stavebných spoločností. „Vzhľadom na veľkú rozostavanosť je dnes na stavebnom trhu všeobecne mierny nedostatok stavebných kapacít, a nejde ani tak o technických pracovníkov, ale skôr o kvalitné robotnícke profesie,“ potvrdila generálna riaditeľka spoločnosti Skanska Magdaléna Dobišová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona