Šesť štátov Perzského zálivu sa priblížilo k zavedeniu DPH

NETKY.SK • 7 December 2015, 14:29 • 2 min
Šesť štátov Perzského zálivu sa priblížilo k zavedeniu DPH

ABÚ ZABÍ - Štáty Perzského zálivu sa dohodli na základných bodoch zavedenia dane z pridanej hodnoty (DPH) v regióne, informoval v pondelok námestník ministra financií Spojených arabských emirátov Younis Haji al-Khouri. Tento krok priblížil šesť krajín Perzského zálivu k prvému zavedeniu priamych daní.

slovakia

left justify in out

Zavedenie DPH by bolo zásadnou hospodárskou reformou Rady pre spoluprácu arabských štátov v Perzskom zálive (GCC), ktorú tvoria Spojené arabské emiráty, Barhajn, Kuvajt, Omán, Katar a Saudská Arábia. Daňový systém týchto krajín je minimálny a nemajú ani daň z príjmu. V niektorých však existujú vysoké poplatky, napríklad mýtne. Výrazný pokles cien ropy od minulého roka znížil príjmy do štátnych pokladníc, a preto krajiny hľadajú nové zdroje príjmov. Spojené arabské emiráty by mali v tomto roku zaznamenať prvý rozpočtový deficit od roku 2009.
 

"Dohodli sme sa na kľúčových bodoch, a to zaviesť nulovú daň na zdravotnú starostlivosť, vzdelanie a sociálne služby a oslobodiť od dane 94 potravín," povedal Khouri. V niektorých oblastiach, vrátane finančných služieb, dohoda zatiaľ chýba, dodal námestník ministra financií Spojených arabských emirátov. Doplnil, že po dosiahnutí definitívnej dohody, chcú daň zaviesť do troch rokov.

 

Analytici upozornili, že ak chcú štáty Perzského zálivu zabrániť pašeráctvu a poškodeniu konkurencieschopnosti, tak by mali zaviesť DPH regionálne, a nie individuálne v rôznom čase. Štáty rokujú o daniach už dlhé roky, ale politické a ekonomické problémy realizáciu projektu oneskorili. Vlády krajín nenaznačili, v akej výške bude DPH, avšak Medzinárodný menový fond navrhol Spojeným arabským emirátom zaviesť daň z pridanej hodnoty na úrovni 5 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies