Šesť krajín strednej a východnej Európy sa prepadne do recesie

NETKY.SK • 8 Júl 2012, 23:49 • 2 min
Šesť krajín strednej a východnej Európy sa prepadne do recesie

Šesť krajín strednej a východnej Európy sa prepadne do recesie - Svet Celkovo šesť krajín strednej a východnej Európy sa tento rok prepadne do recesie v dôsledku dlhovej krízy eurozóny a úsporných opatrení, ktoré musia zavádzať, aby skonsolidovali verejné

slovakia

left justify in out

img

Celkovo šesť krajín strednej a východnej Európy sa tento rok prepadne do recesie v dôsledku dlhovej krízy eurozóny a úsporných opatrení, ktoré musia zavádzať, aby skonsolidovali verejné financie. Uvádza to vo svojej najnovšej prognóze viedenský inštitút pre ekonomické štúdie.
      Podľa jeho analýzy, ekonomiky v celom regióne stratili dynamiku, pričom výkon hospodárstva Bosny a Hercegoviny, Česka, Maďarska, Srbska, Chorvátska a Slovinska tento rok klesne. Posledným dvom štátom predpovedá inštitút prepad hrubého domáceho produktu o zhruba 1,5 %. A ďalšie krajiny regiónu - Bulharsko, Rumunsko a Čierna hora - sa len veľmi tesne vyhnú recesii.
      Momentálne najväčšia a najpravdepodobnejšia hrozba, ktorej tieto štáty čelia je, že musia dodržať svoje záväzky a skonsolidovať dlhy, aj keď budú investície, spotrebiteľský dopyt a export ďalej klesať.
      Inštitút, ktorý sleduje aj vývoj postkomunistických ekonomík ďalej na východe zároveň predpovedá, že Rusko, Kazachstan a Ukrajina sú na tom lepšie a mali by pomerne zdravo rásť. Avšak na druhej strane, ak bude pokračovať znižovanie cien ropy, plynu, ocele a iných komodít, bude to mať, samozrejme, negatívny vplyv na tieto ekonomiky.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies